Schär | glutenfree Products - Dečiji rođendan bez glutena

Dečiji rođendan bez glutena

Svet Proizvoda Porodica i deca

Rođendanske zabave treba da budu zabavne prilike za sve, ali za decu sa celijakijom ponekad to može biti izazov. Oni se mogu osećati diskriminisanim ako nema grickalica ili slatkiša bez glutena. A da ne pričamo o rođendanskoj torti! Ali zapravo, nije potrebno mnogo da bi svi mogli da uživaju u zabavi u potpunosti. Hajde da pogledamo 3 scenarija sa različitih tačaka gledišta i vidimo šta možemo da uradimo u vezi sa tim:

Primer 1: Vi ste domaćin i nudite mešoviti meni.

Mešani meni sa hranom bez glutena i hranom napravljenom od glutena je odlična opcija za sve. Međutim, glavni problem ovde je unakrsna kontaminacija. Evo kako da to uradite:

  • Prvo, pre žurke, pitajte sve goste sa celijakijom ili njihove roditelje (u slučaju veoma male dece) šta im se dopada, tako da izbegavate kupovinu ili pripremu hrane koju niko neće jesti.
  • Ako je moguće, postavite drugačiji sto za jela bez glutena ili razgraničite deo stola za proizvode bez glutena, vodeći računa da osobe sa celijakijom koriste samo tu oblast. Zapamtite da će svi, a posebno radoznala deca, takođe želeti da probaju proizvode bez glutena, pa pripremite dovoljno proizvoda bez glutena za sve.

  • Označite sve tacne, tanjire ili posude bezglutenskih proizvoda etiketama, nalepnicama ili odabirom druge boje posuđa tako da su jasno vidljivi.
  • Postavite mali znak „Hrana bez glutena“, upozoravajući goste da ne stavljaju posuđe, pribor za jelo ili poslužavnike koji su korišćeni za hranu sa glutenom u ovoj oblasti.
  • Pažljivo proverite da li se zabrana poštuje – teško je, ali nije nemoguće. Nadzor je uvek neophodan, posebno kod dece. Možda zatražite pomoć od nekih drugih odraslih ili roditelja (roditelji dece sa celijakijom imaju istrenirano oko i moći će da vam pomognu više od drugih).
  • Ako na kraju zabave ostane uređaj koji uključuje poslastice ili druge stvari za jelo, uverite se da one za goste sa celijakijom budu bez glutena.

Primer 2: Vi ste domaćin i nudite meni bez glutena

Odličan bife bez glutena koji sve čini srećnim je apsolutno moguć!

Pre svega, mnogo je manje stresno od razdvajanja posuđa i hrane kako bi se izbegla unakrsna kontaminacija, što je veoma rizičan zadatak: zapamtite da celijakičar, pored toga što ne može da jede hranu koja sadrži gluten, ne može da koristi ni  posuđe koje je kontaminirano (npr.: pribor za jelo, tanjiri, slamke, čaše)

Nema stvarne potrebe da obaveštavate goste da je hrana bez glutena jer svi mogu da uživaju, ali je preporučljivo obavestiti decu sa celijakijom da mogu bezbrižno da uživaju u zabavi, jer ništa ne može da im izazove bol ili nelagodnost.

Primer 3: Vaše dete je pozvano na rođendansku zabavu kod prijatelja

Ako je vaše dete pozvano na rođendansku zabavu kod prijatelja, najlakše je da od kuće ponesete tortu ili grickalice bez glutena, u odgovarajućoj posudi. Međutim, uverite se da vaše dete slučajno ne koristi tanjir ili viljušku prijatelja: čak i mali ostaci hrane koji sadrže gluten mogu da dovedu do toga da se loše oseća.

A ako je neko zainteresovan za grickalice bez glutena koje ste doneli, jednostavno objasnite da je to hrana bez glutena: ukusna kao i sva druga hrana, ali napravljena za ljude koji ne mogu da jedu gluten kako se ne bi osećali loše nakon što ga pojedu.