Schär | glutenfree Products - Obroci u školi

Obroci u školi

Svet Proizvoda Porodica i deca

Saveti i trikovi za sigurnu ishranu van kuće

Vreme je za povratak u školu, a to znači više vremena van kuće, vannastavne aktivnosti, sport, druženja s prijateljima i mnoge druge aktivnosti. Zdrava, raznolika i uravnotežena bezglutenska ishrana potrebna je sada više nego ikada kako bi deca dobila svu energiju i podršku koja im je potrebna za početak školske godine.

Počnimo sa užinama

Užine su temeljni deo dečje ishrane. Dečji „rezervoar goriva“ puno je manji od onog kod odraslih i oni brže sagorevaju kalorije. Čak i kada samo sede u razredu, deca troše energiju koju su prikupila za doručkom. Jednom kada ta energija nestane, njihova sposobnost da se koncentrišu na lekcije i na sve svoje aktivnosti počeće padati. To je savršeno vreme za „predah“: punjenje goriva za um i telo zdravim, ukusnim i hranjivim međuobrokom kako bi bili u najboljem izdanju sledećih par sati.

Idealan međuobrok sastoji se od tri glavna sastojka:

  • Hleb
  • Mleko ili mlečni proizvodi
  • Seže voće i/ili povrće

Hleb osigurava ugljenehidrate, što stvara čistu energiju za telo; kalcijum, fosfor, proteini i vitamin D i A u mleku i mlečnim proizvodima važni su za njihove zube i kosti; a voće i povrće osigurava važnu zalihu vitaminima i mineralima. Međuobrok koji po mogućnosti sadrži proteine, kalcijum, vitamine i vlakna jamči detetu optimalnu količinu hranjivih materija.

Šta je sa slatkišima i pićem?

S vremena na vreme, u redu je da deca pojedu nešto slatko, poput bezglutenske čokoladice. A rehidracija, nadoknada izgubljene tečnosti, neophodna je jer nedostatak tečnosti lako dovodi do gubitka koncentracije. Voćni sokovi su 100% bogati vitaminima, razređuju se vodom ili mlekom. Naravno, pogodna je i voda ili čaj koji nisu preslatki.

Saveti za školsku užinu

Zamislite ovo: u školi ste, vreme je za užinu, raspakujete svoju užinu koju ste doneli od kuće i… hleb je mokar, povrće smeđe, a jogurt svuda. Noćna mora, zar ne? Pobrinimo se da se to ne dogodi vašem detetu pomoću nekoliko saveta koje je lako slediti:

  1. Proverite da se hleb ne nakvasi tako da između nadeva i hleba stavite list salate ili krišku krastavca (opranu i osušenu). Delovaće kao neka vrsta barijere protiv vlage.
  2. Kako bi voće i povrće ostalo sveže i živahno, narežite ga na male komadiće i prelijte s malo limunovog soka.
  3. Koristite praktične posude koje se mogu ponovno zatvoriti, a jogurt i tekućine čuvajte u dodatnoj posudi za dodatnu sigurnost. Boce za višekratnu upotrebu takođe su odlična ideja.
  4. Poslednje, ali ne manje važno: ravnoteža je ključna. Spakujte pravu količinu hrane za svoje dete. Premalo im neće dati dovoljno energije, ali previše ih može usporiti.

Siguran ručak u školskoj kantini

Ne nose sva deca s celijakijom ručak od kuće. Neki dobijaju ručak u školskoj kantini. Školske kantine obično imaju visoke standarde kvaliteta i njihovo osoblje pomno pazi na kalorijske potrebe i ishranu dece. Takođe predlažu jelovnik bez glutena za decu s celijakijom. Zadatak roditelja je da prate kvalitet namirnica i da su jela pravilno pripremljena.

Kako biste lakše informisali školu o potrebama vašeg deteta i osigurali da svi uključeni preuzmu potrebne mere za njegovu dobrobit, preuzmite dokumente koje možete pronaći klikom na sledeće poveznice, odštampajte ih, odnesite u školu i podelite sa školskim osobljem.

Preuzmite „Smernice za školske kantine“