Schär | glutenfree Products - Ultimativni vodič za bezglutensku dijetu kod dece

Ultimativni vodič za bezglutensku dijetu kod dece

Svet Proizvoda Porodica i deca

Da li treba da stavim svoje dete na bezglutensku dijetu?

Ako vaše dete ima netoleranciju na gluten, onda da, trebalo bi da ga stavite na dijetu bez glutena.

Dva medicinska stanja koja se leče ishranom bez glutena su celijakija i netolerancija na gluten, takođe poznata kao necelijačna osetljivost na gluten (NCGS). Nijedno od ovih stanja nema lek, a jedini tretman je izbegavanje glutena, čime se izbegava negativna reakcija u telu.

Celijakija je autoimuni poremećaj koji se javlja kada imuni sistem tela greškom identifikuje gluten kao štetnog napadača i napada ga antitelima. Ovaj napad završava oštećenjem unutrašnjosti tankog creva, gde se apsorbuje veliki deo hranljivih materija koje su nam potrebne, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica ako se ne leči. NCGS je sličan po tome što postoji negativna reakcija na gluten, ali se razlikuje po tome što ne dovodi do iste vrste teškog oštećenja creva.

Kako da započnem dijetu bez glutena kod dece?

Prvo, morate se dobro pripremiti kao osoba koja vodi računa o hrani i ishrani vašeg deteta. Takođe morate pripremiti dete na ideju da su neke promene neophodne. Možda zvuči kao kliše, ali zaista će vam pomoći ako možete učiniti da izbegavanje glutena izgleda kao avantura koju ćete podeliti. Na koji god način da komunicirate sa svojim detetom, nema smisla izbegavati činjenicu da prelazak naishranu bez glutena pravi razliku kada je u pitanju konzumiranje mnogih njihovih omiljenih grickalica u supermarketima ili restoranima.

Ali ne mora sve biti loše.

Mnoge stvari koje dete voli, a koje obično sadrže gluten, mogu se replicirati u verziji bez glutena. Biće potrebno neko vreme i trud sa vaše strane da saznate kako da napravite koru za picu sa brašnom bez glutena, a kupovina zemički za hamburgere bez glutena može da vas odvede sa uobičajenog puta – ali je moguće. Evo samo nekoliko od mnogobrojnih žitarica i brašna koje ne sadrže gluten: badem, amarant, heljda, manioka, kokos, kukuruz, leblebija i sočivo, proso, kinoa, pirinač, sago, susam, soja i tapioka.

Pokušajte da nađete vremena da vežbate pravljenje novih jela – ili starih jela sa prilagođenim sastojcima – i zatražite pomoć vašeg deteta. Jedan zabavan način da to uradite je da napravite etikete za rangiranje jela, na skali od „fuj” preko „U redu” do „Ukusno”, a one se mogu postaviti na grafikonu sa listom novih jela. Najbolji način je da ohrabrite svoje dete da učestvuje u procesu sa vama i ostatkom vaše porodice i da zajedno radite na rešavanju zagonetke o tome kako nastaviti da uživate u obrocima bez glutena.

Bezglutenska hrana za decu

U vašu korist dok redizajnirate ishranu vašeg deteta je činjenica da je toliko ukusne i zdrave hrane prirodno bez glutena. Cela hrana kao što su meso, živina, riba, morski plodovi, voće, povrće, začinsko bilje i većina začina su bez glutena, sve dok nisu obrađeni ili pripremljeni za prodaju na neki način sa proizvodom koji sadrži gluten, kao što je npr. pohovana riba ili meso u sosu koji može da sadrži brašno kao zgušnjivač.

Razmišljajući o grickalicama i poslasticama, so i šećer sami po sebi nisu problem, ali sve prerađene namirnice moraju biti proverene. Ako je vaše dete još beba, moraćete se uverite da formula ne sadrži gluten. Potražite savet od pedijatra da biste bili sigurni da malo dete sa celijakijom ili NCGS-om ima uravnoteženu ishranu.

Brzo ćete naučiti da pažljivo čitate etikete i upoznaćete termine koji mogu biti znaci skrivenog glutena, kao što je pivski kvasac. Programe sertifikacije bez glutena vode nezavisne organizacije, kao što su Organizacija za sertifikaciju bez glutena (GFCO) i Program sertifikacije bez glutena (GFCP), koji osiguravaju da hrana označena kao bezglutenska ne sadrži više od 20 delova na milion ( ppm) glutena ili manje, što znači da neće izazvati reakciju.

U mnogim zemljama je uobičajeno videti simbol precrtanog klasa pšenice iz Društva za celijakiju Ujedinjenog Kraljevstva, koji je istaknut na Schar proizvodima bez glutena. Ovi simboli i logotipi znače da je proizvod prošao proces testiranja i da je sertifikovan kao i bezbedan za sve koji su na dijeti bez glutena.

Saveti za kupovinu i kuvanje bezglutenske hrane za decu

Kada kupujete, potražite alternativne žitarice i brašno, kao što su heljda ili amarant, i pažljivo proverite etikete da li postoje upozorenja o mogućoj unakrsnoj kontaminaciji, koja se javlja kada hrana bez glutena dođe u kontakt sa proizvodom koji sadrži gluten. Pečenje vaših omiljenih jela je još uvek moguće – ali možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da biste pronašli zamenu za pšenično brašno koja najbolje funkcioniše za svaki recept.

Budite kreativni sa namazima i umacima. Kupite namirnice bez glutena ili napravite sami. Džem je zabavan i lako se pravi.
Ako je vaše dete izbirljivo u jelu, imajte pri ruci neke hranljive šejkove bez glutena ili zdrave pločice kako biste im pomogli da održe snagu i težinu, posebno u periodu adaptacije nakon dijagnoze.
Delite uspehe! Kada smislite hranu ili užinu bez glutena koja je pravi pobednik, napravite više za zabavu ili za vaše dete da podeli, tako da ono ne bude uvek jedino koje jedu bez glutena.

Plan ishrane bez glutena za decu

Gluten nije hranljiva materija koja će posebno nedostajati vašem detetu ili bilo kome. Postoji mnogo alternativnih izvora proteina. Potražite profesionalni savet od dijetetičara ili pedijatra ako se vaše dete bori da zadovolji svoje potrebe.

Što se tiče školskih obroka za decu, moraćete blisko da sarađujete sa školskim i kuhinjskim osobljem kako biste osigurali da vaše dete dobija obroke bez glutena. Sa malom decom, potrebna je dodatna budnost kako biste bili sigurni da jedu ono što im se servira. Neke porodice će možda smatrati da je lakše pripremiti lanč-pakovanje kod kuće kako bi se osigurali bezbedni i uravnoteženi obroci za decu u školi.

Najbolje grickalice bez glutena za decu

Sada kada ste bolje razumeli dijetu bez glutena, možda razmišljate o načinima da je sprovedete u delo. Vašem detetu u odrastanju potrebna je zdrava i uravnotežena ishrana da bi održala njegov rast i razvoj, ali tri obroka dnevno možda neće biti dovoljna – deci koja rastu trebaju grickalice.

Evo nekoliko jednostavnih ideja za užinu bez glutena koje treba imati pri ruci svom detetu:

Sveže voće (narezano) kao što su banane, jabuke i grožđe
Umak od jabuka, domaći ili kupljen u prodavnici
Tvrdo kuvana jaja
Narezano povrće sa humusom
Kukuruzni čips sa salsom ili gvakamolom
Krekeri bez glutena
Keksići bez glutena i snack barovi „za u pokretu“.

Kada ste kod kuće, lako je držati neke od ovih grickalica u frižideru. Kada je vaše dete u školi ili provodi vreme sa prijateljima, stvari možda nisu tako jednostavne. Važno je edukovati svoje dete o ishrani, kako bi ono bilo spremno da samostalno donosi siguran izbor. Takođe bi trebalo da obezbedite zdrave grickalice bez glutena za slanje u školu, posle školskih aktivnosti i na druge izlete. Upakovane grickalice bez glutena, poput ukusnih varijanti koje Schar ima na raspolaganju, odlične su za ove prilike.