Schär | glutenfree Products - Vrste glutenske intolerancije

Vrste glutenske intolerancije

Svet Proizvoda Drugi poremećaji povezani sa glutenom

Zbog raznih poremećaja i netolerancija, sve veći broj ljudi izbacuje gluten iz svoje ishrane. Gluten je prirodni protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, spelti, kamutu i tritikalu.

U nastavku možete naći pregled različitih vrsta netolerancije na gluten:

Celijakija je autoimuna bolest. Kod osoba sa genetskom predispozicijom, konzumiranje glutena čak i u malim količinama, uzrokuje hroničnu upalu i atrofiju crevnih resica. Doživotnom bezglutenskom dijetom moguće je eliminisati simptome celijakije.

Brojne studije ukazale su da osetljivost na gluten i pšenicu, koja je povezana sa osetljivošću na gluten i određene pšenične sastojke, kod pojedinaca nije dijagnostikovana kao celijakija ili kao alergija na pšenicu. Osetljivost na gluten i pšenicu može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, osećaj umora i iscrpljenosti, bol u mišićima kao i brojni drugi simptomi. Navedeni simptomi mogu nestati ako se pacijent pridržava bezglutenske dijete na određeno vreme.

Kod pojedinaca sa alergijom na pšenicu, imunološki sistem reaguje intenzivnije na unos proteina iz pšenice u organizam, dok je u normalnim okolnostima to apsolutno bezopasno. Alergija se najčešće manifestuje na koži i u području gornjeg respiratornog trakta. Tretman zahteva strogu bezglutensku dijetu.

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je čest gastroenterološki poremećaj. Glavni simptomi su nadutost, zatvor, dijareja i bolovi u stomaku, koji snažno narušavaju kvalitet života. Pre nego što se osobi dijagnostikuje sindrom iritabilnog creva, treba prvo isključiti druge opcije poput celijakije, osetljivosti na gluten i pšenicu ili ostale pojave intolerancije na gluten.