Schär | glutenfree Products - Schar hrana sa niskim sadržajem FODMAP-ova

Schar hrana sa niskim sadržajem FODMAP-ova

Svet Proizvoda IBS i FODMAP

Univerzitet Monash je sertifikovao niz naših namirnica, uključujući hleb, peciva, baze za pizzu i grisine, s niskim sadržajem FODMAP-a. Proizvodi su označeni kao “low FODMAP” i sada su dostupni u supermarketima. Takođe nudimo paket koji uključuje informacije o IBS-u, resurse za dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a i kartice s receptima s niskim sadržajem FODMAP-ova.

Schär je doneo odluku o nezavisnom testiranju našeg osnovnog asortimana proizvoda jer je još uvek moguće da hrana bez pšenice sadrži druge vrste sastojaka s visokim sadržajem FODMAP-a. Ovo testiranje i sertifikaciju sproveo je Univerzitet Monash u Australiji, utemeljivač ishrane s niskim sadržajem FODMAP-a.

Hrana s visokim sadržajem FODMAP-a

FODMAP se nalaze u nizu različitih namirnica, uključujući pšenicu, raž, mahunarke, razno voće i povrće, mleko, jogurte, med i bombone bez šećera. Pšenično zrno i hrana koja sadrži pšenicu sadrže fruktane, poznati FODMAP.

Koja hrana ima niski sadržaj FODMAP-a?

Kada započnete dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a, postoji niz namirnica koje prirodno imaju nizak nivo FODMAP-a, kao i neke namirnice koje se mogu jesti u malim količinama jer je njihov sadržaj FODMAP-a nizak.

Ovaj pdf vam daje pregled hrane s niskim sadržajem FODMAP-a (sigurne za jelo), one koje se mogu jesti u malim količinama, zajedno s hranom s visokim sadržajem FODMAP-a koju treba izbegavati.

Univerzitet Monash je testirao i sertifikovao niz svojih namirnica za Schär kao prikladne za one koji prate dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a kako bi lakše kontrolisali njihov IBS. Asortiman proizvoda uključuje hleb, kiflice, baze za pizzu i grisine.

Koji su Schär proizvodi prikladni za dijetu s malo FODMAP-a?

Sledeći Schär proizvodi* ispitani su i sertifikovani kao prikladni za dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a. 

 

Hleb 

 

Kiflice 

 

Ostalo  

 

Šta je sertifikacijski program Univerziteta Monash? 

Univerzitet Monash u Australiji utemeljitelj je niske FODMAP dijete i mesto je gde je sprovedeno mnogo naučnih istraživanja o ovom području. Univerzitet Monash ima uspostavljen program testiranja i sertifikovanja kako bi se utvrdilo jesu li proizvodi niski u FODMAP-u i stoga prikladni za dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a. 

Godine 2017. Schär je doneo odluku da postane prvi proizvođač proizvoda bez glutena u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je nezavisno testirao svoj osnovni asortiman proizvoda u okviru Monash programa sertificiranja kako bi u potpunosti utvrdio prikladnost svojih proizvoda za one koji slede dijetu s niskim sadržajem FODMAP-ova. 

*Zaštitni znakovi s niskim FODMAP sertifikatom Univerziteta Monash koje Dr. Schär koristi pod licencom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedna porcija ovih proizvoda može pomoći u pridržavanju Low FODMAP dijete™ Univerziteta Monash. Stroga dijeta s niskim sadržajem FODMAP-a ne sme se započeti bez nadzora zdravstvenog radnika. 

 

Trebate dodatnu pomoć? 

Dodatne informacije sa Univerziteta Monash, utemeljitelja niske FODMAP dijete, možete pronaći ovde. 

 * Schär ne preporučuje bilo kakve promene u ishrani bez savetovanja sa zdravstvenim radnikom. Treba se pridržavati dijete s niskim sadržajem FODMAP-a pod vođstvom registrovanog dijetetičara.