Schär | glutenfree Products

Schärovi low FODMAP proizvodi

Svet Proizvoda IBS i FODMAP

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, monosaharide i poliole, koji su ugljenihidrati kratkog lanca poput fruktoze, laktoze i sorbitola.

Ovi ugljenihidrati spojevi prisutni su u namirnicama poput pšenice, raži, mahunarki, različitih vrsta voća i povrća, mleka, jogurta i meda.

Za osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS), dijeta s niskim FODMAP sadržajem može biti dobar način za identifikaciju uzroka njihovih simptoma. Potpuno izbacivanje FODMAP-a iz ishrane, a zatim njihovo postepeno ponovno uvođenje, omogućava osobi s IBS-om da identifikuje koje namirnice često uzrokuju bol i nelagodu.
Međutim, praćenje ove dijete nije jednostavno i mora se obavljati pod strogim medicinskim ili nutricionističkim nadzorom kako bi se osiguralo da i dalje primate ključne hranjive sastojke.

Jesu li Schär proizvodi prikladni za dijetu s low-FODMAP sadržajem?

Osobama sa sindromom iritabilnog creva (funkcionalni poremećaj creva) se ponajviše savetuje da slede dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a. Kako bi vam pružio najbolju moguću podršku s ovom dijetom, Schär proizvode bez glutena s niskim sadržajem FODMAP-a je testirao i sertifikovao Univerzitet Monash. To znači da su vam dostupni brojni ukusni proizvodi u kojima možete uživati.

Jedna porcija ovih Schär proizvoda ima nizak FODMAP i stoga se preporučuje osobama sa sindromom iritabilnog creva:

Hleb
Maestro classic– 2 kriške (54g)
Maestro cereale – 2 kriške (54g)
Pane casereccio ai semi
Pane Casereccio/Pain Campagnard

Kiflice i hrskavi hlebovi
Ciabatta – 1 kolut (50g)
Hamburger – 1 kolut (75g)

Snack
Grisini 50g
Digestive Landtaler – (50g)
Choco Chip kolačići – (33g)
Crackers – (35g)
Saltí– (30g)
Curvies paprika
Curvies BBQ
Salinis – (60g)

Podloge za pizzu
Pizza Base – 1 pizza (150g)

Šta je sertifikacijski program Univerziteta Monash?

Godine 2017. Schär je doneo odluku o nezavisnom testiranju našeg osnovnog asortimana proizvoda u okviru programa Monash sertifikacije.

Univerzitet Monash u Australiji razvilo je dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a i institucija je gde je provedeno mnogo znanstvenih istraživanja na tom području. Sveučilište Monash ima uspostavljen program testiranja i sertifikovanja kako bi se utvrdilo jesu li proizvodi niski u FODMAP-u i stoga prikladni za dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a.

Dodatne informacije sa Univerziteta Monash, koje je razvilo dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a, mogu se pronaći ovde (Low FODMAP Diet | Istraživanje IBS-a na Univerzitetu Monash – Monash Fodmap).

*Schär ne preporučuje bilo kakve promene u vašoj ishrani bez savetovanja sa zdravstvenim radnikom. Treba se pridržavati dijete s niskim sadržajem FODMAP-a pod vođstvom registrovanog dijetetičara.