Schär | glutenfree Products - Južni Tirol: prirodne lepote i veselje

Južni Tirol: prirodne lepote i veselje

Svet Proizvoda

Južni Tirol otkriva svoju pravu lepotu u jesen i zimu uz privlačne pejzaže, nenadmašne planine i posebne kulinarske tradicije.

Južni Tirol neguje prepoznatljivu vezu kontradikcija koje se glatko i elegantno prepliću u njegovoj prirodi i kulturi. Rezultat je šarenolika slika juga, uz sučeljavanje palmi i maslina u podnožju snegom prekrivenih vrhovima. Krenimo biciklom ili planinarimo stazama prateći predivne potoke, pustimo da nas vode doline i livade, gde more ukusno zrelih jabuka dočekuje naše duše i naša čula. Dalje, staze vijugaju pored debelih visećih vinovih loza, ugnezdivši se u živopisne obronke. Legendarni Dolomiti, mesto UNESCO-ve prirodne baštine, nazire se odmah iza ovih brda blistajući na jutarnjem suncu. Slike se nastavljaju, prikazujući nam duboko zelena polja alpskog bilja sa surovom planinskom pozadinom ili idilična planinska sela prekrivena dubokim snegom zimskog pejzaža.

Törggelen: velika južnotirolska tradicija

Jeste li ikad čuli za Törggelen? Velike su šanse da niste, osim ako dobro ne poznajete Južni Tirol. Törggelen je jesenja tradicija lutanja dolinama Južnog Tirola i degustacije mladog vina zajedno sa pečenim kestenima i sezonskim jelima. “ Törggelen je ime dobio po reči“ Tiorggl „, što je južnotirolska reč za prese za šrafove pomoću kojih se pravilo vino. Dakle, ova tradicija se usredsređuje na mlado vino, direktno iz prese. Očigledno je prilično prijatno iskustvo, kao što možete i da zamislite ! “ Reči su čoveka koji ima znanje iz prve ruke: Kafana na seoskoj farmi Sebastiana Faustera nalazi se tik pored „Keschtnveg“, odnosno Staze slatkog kestena, u prelepoj dolini Eisack, popularnom pešačkom regionu. Proizvodi organsko vino i rakiju od dunje, a poznat je po svojoj rakiji od slatkog kestena.

Dolina se prostire na oko 80 km od Brenera do Bolzana na jugu i smatra se rodnim mestom tradicije Torgelena, koja je od tada postala popularna u celoj državi Južni Tirol. U ovom blagom, prijatno toplom jesenjem danu čini se da je cela dolina ispunjena ljubiteljima mladog vina. Ali Torggelen je zapravo mnogo više od pukog degustiranja mladog vina, poznatog kao „Nuien“, kojem se znalci posebno raduju svake godine. Vino i opuštajuća pauza uz njega, poznato pod nazivom „Marende“ u Južnom Tirolu, moraju se zaraditi. Pre nego što sednete i uživate u vožnji, tradicionalno je otići na barem kratko pešačenje, obično u manjim grupama, da biste uživali u blagom jesenjem danu, posmatrajući laste kako migriraju na jug i planine koje se blistaju u daljini dok vam nežni povetarac osvežava dušu. Jesen u Južnom Tirolu smatra se najlepšim i najprijatnijim godišnjim dobom, posebno u vinorodnim regionima na jugu. Kad se šuma ukrasi jarkim bojama i čini se da se redovi vinograda sjaje na zalazećem suncu, majka priroda izbija poslednji veliki ura sa svom svojom lepotom – a ljudi dolaze iz cele Evrope da je vide!

Kulinarska iskušenja usredsređena na kestenje

Ali dosta o ​​blagoj svetlosti oktobarskog sunca, zlatnom pejzažu i prijatnim pešačkim i biciklističkim stazama! Šta treba da očekujemo u čašama i tanjirima tokom tradicije Torgelen? Ova ugodna tradicija daje poseban fokus svojim kulinarskim specijalitetima. U društvenoj i opuštenoj atmosferi osećamo šta Južni Tirol uopšte ima i šta domaćin posebno nudi: krompir preliven maslacem, orasima, sušenom šunkom, kobasicom, dimljenim mesom i rebrima sa kiselim kupusom i palentom klasična su Torggelen jela. Desert je uvek „Keschtn“, slatki kesten, pečen na otvorenoj vatri. To je poslastica koja je najukusnija tokom sezonske južnotirolske gastronomske kulture! Tradicionalno piće uz hranu je svež sok od grožđa koji još uvek nije fermentisan u vino ili vrlo mlado vino, što je direktna veza sa tradicijom Torgelena iz prošlosti.

Zdravlje ili planinarenje? Uzećemo oba!

Dolina Eisack na severu Bolzana mesto je gde se rodila tradicija Torgelena, ali nije jedina lokacija na kojoj se ona danas odvija. Zapadni deo Južnog Tirola, koji ima brojne prelepe pešačke staze, takođe igra važnu ulogu u ovoj jesenjoj tradiciji. Ovde se može naći planinsko odmaralište Vigilius, koje u svojoj izvrsnoj kuhinji uvek nudi sezonsku hranu bez glutena. Palenta i kesteni talentovanog kuvara, međutim, nisu jedine stvari koje će vas privlaći u Vigilius. Ovo odmaralište smešteno je na 1.500 metara nadmorske visine i dostupno je samo žičarom. To je mesto opuštanja i osvežavajućeg planinskog vazduha koji vam pomaže da zaboravite na užurbani život donjeg života. Hotel sa pet zvezdica besprekorno se stapa sa okolnim živopisnim pejzažom. Ovaj planinski raj nalazi se na samo nekoliko minuta od gradića Lana u Etschtalu, visoko iznad svakodnevnih dešavanja u podnožju. Modernistička koliba, planinsko odmaralište Vigilius ima jaku vezu sa prirodom. Drvo, glina i platno dominiraju, pružajući otmenu atmosferu i stvarajući osećaj sigurnosti. Ništa nije lepše u hladnom danu ili posle dugog planinarskog pešačenja od revitalizacije širokim spektrom tretmana dostupnih u hotelskoj banji.

Zaljubiti se u Bolzano

Pored alpskih pogleda koji oduzimaju dah, oštrog planinskog vazduha, mrmota, vina i sušene šunke, Južni Tirol takođe nudi mnogo toga u svojim gradovima, posebno Bolzanu i Meranu. Ovi sofisticirani gradovi imaju nešto što se jednostavno ne može naći nigde drugde: oni imaju prepoznatljiv karakter koji dolazi iz njihove uloge kao mesta kulturnog okupljanja. Tokom decenija mediteranski uticaj u obliku stabala čempresa i limuna, živahnih pijaca i južne elegancije isprepletao se sa hrapavo živopisnim Alpama, njihovim oštrim šarmom i ugodnom, domaćinskom atmosferom. Vrtovi zamka Trauttmansdorff u Meranu glavni su primer ove kulturne raznolikosti, jer u širokom spektru raznolikih baštenskih pejzaža beleže lepotu prirode iz svih vrtova i parkova Južnog Tirola.

Posetioci sa severa smatraju da je Bolzano posebno omiljena stanica na putu ka jugu, ne zato što su upravo napustili Brenner i usku dolinu Eisack, već zato što uvek kažu kada stignu u rašireni, uglavnom sunčani Etschtal, sa svojim voćnjacima i vinogradima, južnotirolski vazduh ima trag Mediterana. Poseta Bolzanu pokazuje se kao apsolutni vrhunac. Čudesno blaga mediteranska klima primetna je u svakom uglu i uličici živopisne istorijske četvrti grada, čak i u jesen. Atmosferu karakterišu luksuz i potpuno zavidan kvalitet života. Alpska pastrmka i hobotnica nalaze se ovde na istim stolovima, zajedno sa tipičnim vinom na jugu od jedinstvenog grožđa Vernatsch. Alpske delicije zajedno sa mediteranskim poslasticama stvaraju ukusnu kombinaciju. Isto tako, gradovi Južnog Tirola obično uživaju u brujanju nemačkog i italijanskog jezika, u uličicama i nišama, arkadama i kafićima, oko fontane Neptuna i gradskog pijačnog trga, koji izgleda da je domaćin čitavim delima Italije. Inače, odmah iza ugla pijačnog trga nalazi se Arheološki muzej Južnog Tirola u kome se nalazi Otzi Ledeni čovek i privlači brojne posetioce.

Bogatstvo kontradiktornosti

Bolzano je možda najbolji primer onoga što Južni Tirol čini tako posebnim i uzbudljivim. Glavni grad najsevernije italijanske pokrajine živi kontradikcijama. Gradska mediteranska živost koju okružuje njegovo alpsko okruženje baca svakog posetioca pod njegovu čaroliju.

Možete i da obiđete istorijski centar grada, duž čuvene Laubengasse sa starim prodavnicama – ovo je srce i duša grada, čak i ako se povremeno nad starim gradom pojavi mračni kišni oblak. Tek zimi, kada sezona adventa zahvati grad poput magije, severnjačke tradicije dolaze u prvi plan. Možda je to zato što je 1989. Bolzano usvojio tradiciju božićne pijace u Nirnbergu i sada svake godine održava svoju sve popularniju pijacu na trgu Valther.

Zima!

Kada tradicija Torgelena prođe (započinje sredinom oktobra i traje do početka Adventa), u planinama započinje nova sezona uživanja. Kao u jesen, Južni Tirol takođe nudi mnogo toga i zimi. Ako želite da prezimite tokom hladne sezone, srećom još uvek postoje udaljeni, mirni gradovi u različitim regionima Južnog Tirola. Zemlja odlikuje atraktivnim pejzažima i uzbudljivim padinama u svim glavnim dolinama i pritokama, što omogućava raznolik odmor u snegu. Nekoliko velikih i malih skijaških regija koje nude izvrsne sadržaje dočekuju čitavu porodicu, kako skijaše, tako i snovboardere. Dva najveća skijališta su Dolomiti Superski i Ortler Skiarena. Samo Superski karta Dolomiti pruža pristup 450 žičara i 1200 kilometara staza.

Ovde možete doživeti šik, zabavnu i modernu stranu zime – a zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini možete uživati u snegu i do proleća.

Aktivnosti na ledu i snegu: čista zimska zabava!

Najveće povezano skijaško područje u Južnom Tirolu nalazi se u istočnom delu zemlje. Na obroncima planina doline Grodnertal i Gadertal, obimni liftovi čine oblik zvezde, čije središte čini masiv Sella, koji poput sedla sedi na vrhu planina. Vožnja ski liftom Sellaronda skroz okolo bi trajala čitav dan, a četrdeset kilometara staza omogućava skijanje celog dana, a da ne prođete dva puta ni jedan metar.

Naš savet za dobro opremljene i iskusne skijaše je da odu u odmaralište Porta Vescovo u Arabbi ili odmaralište Piz Boe u Corvari, koji nude najbolje skijanje ikada!

Uživanje u skijanju u srcu Dolomita

Kada dođe do toga da se bira najbolja zimska destinacija, Južni Tirolci su tu pomalo razmaženi za izbor, ali Ahrntal, Val Gardena, Furkelpass i Sekten prvo im padaju na pamet. Furkelpass je planinski prevoj u srcu Dolomita, visok skoro 1.800 metara. Prelazi skijalište Kronplatz, prvo odredište za skijanje Južnog Tirola sa fantastičnim apres-skijem. Na raspolaganju je 40 planinskih kuća, koje nude rustikalne dnevne sobe, moderne barove i velike terase.

Dva mala, porodično prilagođena skijaška područja nalaze se u Tauferer Ahrntal. Možda zvuče neupadljivo, ali gledajući prema prelepoj visoravni preplavljenoj suncem, ne možete da ne uvažite njihovu veličinu.

Mirna zimska uživanja

Ako ne želite da se popnete na vrhove, Južni Tirol nudi brojne druge zimske aktivnosti. Zemlja je prepuna staza za skijaško trčanje, staza za sankanje, kao i zaleđenih prirodnih jezera, i zabačenih šuma i vrhova koji zaljubljenike u prirodu pozivaju na skijanje van staza. Čak i mala područja zimskih sportova nude širok spektar zimskih aktivnosti. Takođe je vredno napomenuti da u blizini gradova postoji nekoliko malih, ali visokokvalitetnih centara za zimske sportove, što omogućava dodavanje kulturnih aktivnosti poput odlaska u pozorište, koncerte, bioskop, muzeje i izložbe u svoj odmor. zdravom sportu na otvorenom i planinskoj magiji. Meran 2000 i područje zimskih sportova Schvemmalm nalaze se u blizini Merana, a odmaralište Reinsvald u Sarntalu udaljeno je oko pola sata vožnje od Bolzana. Sve ovo čini Južni Tirol fantastičnom destinacijom za odmor čak i posebno zimi!

Rezervišite sada svoj odmor u Južnom Tirolu sa našim putničkim portalom za putovanja bez glutena – Glutenfree Holidays!