Schär | glutenfree Products - Sigurne sirovine bez glutena: zahvaljujući našim poljoprivrednicima

Sigurne sirovine bez glutena: zahvaljujući našim poljoprivrednicima

Svet Proizvoda

Žitarice bez glutena od našeg semena iz sopstvenog uzgoja.

Mi u Scharu svoju odgovornost kao dobavljača bezglutenskih proizvoda shvatamo vrlo ozbiljno, jer znamo da je bezglutenska dijeta pitanje kako poverenja tako i ukusa. Naše obećanje da ćemo isporučiti najviši kvalitet, sigurnost i održivost počinje mnogo pre faze proizvodnje. Počinje kada istražujemo najbolje seme u našem strogo kontrolisanom gajenju žitarica bez glutena.

Ponosni smo na naš uzgoj žitarica kod obučenih, sertifikovanih Schar-ovih farmera koji nas snabdevaju najvažnijim sirovinama za naše proizvode. To nam omogućava da budemo apsolutno sigurni da se sve preostalo isporučuje iz jednog izvora, od setve i berbe do obrade i gotovog proizvoda. Takođe nam omogućava da vam garantujemo vrhunski kvalitet bez glutena. Svaki sirovi sastojak mora prvo da prođe strogu kontrolu u našoj sopstvenoj laboratoriji za kvalitet pre nego što se može koristiti u proizvodnji. To znači da je za sve Schar proizvode zagarantovano da ne sadrže gluten i da ne sadrže veštačke zaslađivače, pojačivače ukusa, boje ili GMO (genetski modifikovanih organizama) sastojke.

Odabrani poljoprivrednici sa dugoročnim ugovorima o uzgoju

Tokom našeg dugogodišnjeg iskustva u kompaniji Schar izgradili smo mrežu odabranih farmera za kontrolisano uzgajanje najvažnijih sirovina bez glutena u Italiji, Austriji i drugim evropskim regionima. Postepeno smo usavršavali gajenje pirinča i kukuruza. Ugovor o uzgoju sa poljoprivrednicima pokriva čitav period od setve do žetve, tj. dok sirovi sastojci ne budu isporučeni i prihvaćeni u mlinovima za žitarice koje vodi Schar. Nakon isporuke u Scharove proizvodne pogone, brašno mora proći dalja ispitivanja kvaliteta pre nego što bude dozvoljeno u Scharovim pekarama.

Scharov plan uzgoja definiše seme koje farmeri koriste, minimalnu površinu obrade, prinos i udaljenost do susednih polja koja moraju da garantuju kako bi mogli da isporučuju svoje žito nekontaminirano glutenom ili drugim alergenima, teškim metalima ili toksinima gljivica. Scharovi agronomi periodično obilaze polja da bi proverili zdravstveno stanje biljaka i žetvu, izvršili merenja i uzeli uzorke za analizu. Ovo intenzivno praćenje i podrška ogroman su bonus za poljoprivrednike.

„Iako dokumentacija za kontrolisani uzgoj predstavlja ogroman posao za poljoprivrednike i za nas, to je jedini način da se osigura transparentna doslednost celog toka posla i zagarantuje sigurnost“, objašnjava Eduard Bernhart, šef Schar poljoprivrednih projekata.

Presudan trenutak je žetva. Naročito u klimatski teškim godinama, kukuruz, na primer, može biti kontaminiran gljivičnim toksinima. Farmeri Schara u tom slučaju isporučuju kukuruz partnerskim pogonima ranije od konvencionalnih farmera kako bi ovaj rizik znatno smanjili. Pored toga, vozači vozila za žetvu moraju da podnesu dokumentaciju koja garantuje da je oprema za žetvu dobro očišćena. Ako ubrane žitarice ispune očekivanja, vegetacijski ciklus završava se vin-vin situacijom. Schar može računati na zagarantovani vrhunski kvalitet žitarica bez glutena za svoje najvažnije sirovine. Poljoprivrednici cene dodatnu vrednost informacija, stručnosti i praćenja, kao i sigurnost kupovine po poštenoj ceni.

Iako je saradnja sa kompanijom Schar težak posao za predane poljoprivrednike, oni su ponosni kada njihovi sirovi sastojci savladaju prepreke za proizvodnju Scharovih specijaliteta bez glutena i doprinesu kvalitetu života ljudi sa posebnim prehrambenim potrebama.

Održivi koncepti: gajenje sirovina druge generacije

U kompaniji Schar ne samo da želimo da proizvodi bez glutena ljudima omoguće veće uživanje u životu; takođe želimo da postavimo ekološke i etičke standarde kvaliteta. Shodno tome, kontrolisani uzgoj ulazi u novu fazu: naši agronomi motivišu naše vredne poljoprivrednike da smanje potrošnju vode. Inovativne metode navodnjavanja poput navodnjavanja kap po kap mogu uštedeti do dve trećine potrošnje vode. Oni takođe podstiču poljoprivrednike da usvoje napredne metode sadnje, kao što su rotacija različitih žitarica umesto intenzivnih monokultura, uzgoj useva i upotreba zaštitne folije. To omogućava promociju prirodne ravnoteže u zemljištu, značajno smanjenje upotrebe đubriva i pesticida i povećanje prirodnih hranljivih sastojaka žitarica.

Interni istraživački tim za optimalnu berbu bez glutena

Mi iz kompanije Schar već duže vreme sprovodimo intenzivna temeljna istraživanja kako bismo utvrdili koja su semena najpogodnija za uzgoj bez glutena. Cilj je utvrditi koja svojstva biljke moraju da imaju i koja hranljiva i pekarska svojstva treba da imaju sirovi sastojci kako bi bili optimalno prilagođeni zahtevima proizvodnje proizvoda bez glutena i zadovoljili ukusna očekivanja naših kupaca. „Filiera“, kako se čitav lanac kontrolisanog uzgajanja od setve do isporuke sirovina naziva i na italijanskom, započinje u našem istraživačkom odeljenju. Ovo se nalazi u istraživačkom centru Area Science Park u Trstu i temelj je za naše prvoklasne sirovine.

Pored pirinča i kukuruza, sve ostale žitarice bez glutena i pseudo-žitarice poput prosa, ovsa i heljde igraju sve značajniju ulogu u preradi. Oni nude ne samo više hranljivih sastojaka i ukusa u najnovijim Schar proizvodima bez glutena, već i prednosti u pogledu biodiverziteta. Stoga tekući istraživački projekat RE-CEREAL trenutno istražuje uzgoj prosa, heljde i ovsa u alpskom pograničnom regionu između Italije i Austrije kako bi uverio lokalne poljoprivrednike da predstavljaju vrednu alternativu uzgoju monokultura.

Pirinač: primer zaštite od polja do police

Da bismo bolje razumeli složene procese i stroge kontrole, pratimo Schar zrno pirinča od setve do prerađenog proizvoda.

  • Izbor područja uzgoja i sorte pirinča: Uzgoj pirinča ima dugu tradiciju u severnoj Italiji. Međutim, zrno pirinča koje je dizajnirano da završi u proizvodu Schar bez glutena ne dolazi s abilo kog polja u ovom regionu. Samo poljoprivrednici koji se identifikuju sa filozofijom kompanije smatraju se i postaju dugoročni partneri. Naši agronomi redovno kontrolišu obrađene površine. Jedine sorte pirinča koje se gaje su one koje je Schar odabrao zbog svojih odličnih svojstava i visokog kvaliteta.
  • Obuka poljoprivrednika: Održavamo bliske odnose sa poverenicima koji veruju u poverenje. Schar pruža poljoprivrednicima temeljnu obuku kako bi sprečio kontaminaciju žitaricama koje sadrže gluten ili druge alergene tokom uzgoja.
  • Kontrolisani uzgoj: Na poljima se prethodno ne smeju uzgajati žitarice koje sadrže gluten. Takođe se mora održavati dovoljna udaljenost od drugih kultura, puteva i industrijskih područja. Pre žetve moraju se očistiti svi potrebni alati, mašine i vozila. Gajeni pirinač mora biti zasađen u skladu sa strogim smernicama za hranu bez glutena. Nakon što je zrno pirinča pažljivo sazrelo, sabrano i osušeno pod najboljim uslovima, njegova ljuska se uklanja i polira.
  • Sigurna obrada u mlinu: Pre nego što ode u mlin, zrno se utovara u odvojene ili očišćene transportere. Budući da bi rizik od kontaminacije finom prašinom od brašna u mlinu sa mešanim žitaricama bio veoma visok, pirinač koji koristi Schar obrađuje se samo u mlinovima koji melju isključivo žitarice bez glutena. I ovde se kontrola kvaliteta sprovodi redovno.
  •  Testirani kvalitet u Scharovoj laboratoriji za kvalitet: Zrno pirinča napušta mlin kao fino brašno i transportuje se u jedan od Scharovih proizvodnih pogona. Pre nego što se brašno upotrebi u hrskavim bazama za picu, testeninama ili kolačima, uzorci se uzimaju iz prijemnog skladišta. Scharova laboratorija za kvalitet testira ove proizvode na određene karakteristike. Testiraju se vlaga, sposobnost upijanja vode i organoleptička svojstva brašna, kao i prisustvo glutena, drugih alergena i mikroorganizama. Istovar se može izvršiti samo ako ispunjava zahteve kvaliteta.
  • Kontrolisana proizvodnja u proizvodnim pogonima kompanije Schar: Brašno se prerađuje sa ostalim sirovim sastojcima prema isprobanim receptima kako bi se dobio jedan od brojnih Schar proizvoda. Kontrole osiguravaju konzistentan kvalitet proizvoda. Gotove namirnice se potom podvrgavaju završnom pregledu. Samo ako ispunjavaju specifikacije i standarde, prevoze se do prodajnih mesta.
  • Brza dostava do prodajnog mesta: Kod svežih proizvoda, poput hleba Master Baker-a, brzina je najvažnija. Efikasan lanac distribucije garantuje da će ovi proizvodi biti dostupni na policama u najkraćem mogućem roku.