Schär | glutenfree Products - Da li je majonez gluten bez glutena?

Da li je majonez gluten bez glutena?

Svet Proizvoda Nekategorizirano

Ima li glutena u majonezu? Svi glavni sastojci majoneza su prirodno bez glutena, tako da klasični domaći majonez ne sadrži gluten.

Ali to nije uvek slučaj za majonez kupljen u prodavnici. Proizvođači ponekad dodaju sredstva za zgušnjavanje, emulgatore, stabilizatore i druge dodatne sastojke koji nisu bez glutena.

Štaviše, ako se majonez ili bilo koji od sastojaka u njemu proizvode u objektu koji takođe prerađuje pšenicu ili druge proizvode koji sadrže gluten, oni mogu postati unakrsno kontaminirani glutenom. Uvek tražite majonez sa sertifikatom bez glutena ili proverite listu sastojaka ili kontaktirajte proizvođača kako biste bili sigurni da je 100% bezbedan za celijakičare.

Još jedna stvar koje osobe sa celijakijom ili oni sa osetljivošću na gluten koja nije celijakija treba da budu svesni je unakrsna kontaminacija uzrokovana deljenjem tegli majoneza. Ako ste posebno osetljivi na gluten, dobra je ideja da imate samo vašu teglu majoneza. Na taj način nećete brinuti da li su drugi umakali svoje noževe kontaminirane glutenom unutra. Druga opcija je da uzmete majonez u bočici koja se stisne.

Od čega je napravljen majonez?

Osnovni sastojci majoneza su jaja, ulje, sirće i/ili limunov sok, plus neki začini. Da biste ga napravili, prvo zajedno izmiksajte jaja i ulje, a zatim dodate kiselinu u obliku sirćeta i/ili limunovog soka. Začini mogu biti so, biber, šećer, senf, seme gorušice i seme celera. Najbolje je koristiti ulje blage arome kao što je suncokretovo, jer ulja jačeg ukusa poput maslinovog mogu nadjačati ukus. Takođe izbegavajte korišćenje sladnog sirćeta, koji možda nije bez glutena.

Kako napraviti majonez kod kuće?

Ako želite da budete sigurni da je vaš majonez uvek bez glutena, napravite ga sami kod kuće! Isprobajte naš sjajni recept za majonez bez glutena.

Sastojci:

 • 1 jaje
 • 1 kašika sirćeta
 • 1/4 kašičice soli
 • 240 ml ulja – najbolja je sorta blagog ukusa kao što je suncokretovo
 • 1 kašičica limunovog soka
 • Začini – biber, šećer, senf, seme gorušice, seme celera su dobar izbor

Metod:

 • Jaje razbiti u mašinu za miksanje i mešati 30 sekundi.
 • Dodajte sirće i so i blendajte još 30 sekundi.
 • Nastavite da mešate i počnite da dodajete ulje malo po malo. Važno je da ulje ne dodajete prebrzo kako bi se dobro zgusnulo.
 • Kada se smesa zgusne, umešajte sok od limuna i začine. Gotovi ste!
 • Vaš majonez može da se čuva do dve nedelje zatvoren u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Recepti sa majonezom

Dobro iskoristite svoj novopripremljeni domaći majonez u ovim jelima…

Pohovani luk sa čili majonezom

Malo majoneza pojačanog sa malo čili sosa je savršena pratnja našim hrskavim kolutima luka bez glutena napravljenim od Schar Mix B brašna i Pan Grati prezli.

Tost sa škampima

Nordijski klasik bez glutena. Da biste napravili ove tostove sa škampima, uzmite kriške našeg Pane Casereccio, istostirajte ih, premažite kremastim majonezom i prelijte sočnim kozicama i kriškama kuvanog jajeta. Božanstveno.

Hot dog

Majonez je prirodni partner ovom američkom klasiku. Sledite naša uputstva da napravite sopstvenu lepinju za hot dog bez glutena, a zatim ih napunite hrftekom, prženim lukom i vezicama od domaćeg majoneza.