Schär | glutenfree Products - Rim – Ukusan i siguran vodič bez glutena

Rim – Ukusan i siguran vodič bez glutena

Svet Proizvoda Putovanja

Koji je najpoznatiji grad u Evropi sa slavnom umetnošću i hranom? Svi znamo odgovor! Uživajte u ukusnom putovanju bez glutena u Rimu!

Putovanje u zemlju pice i testenina može zvučati nesigurno i rizično kada imate celijakiju, ali Rim vas je pokrio sa svim svojim pekarama i restoranima bez glutena! Zovem se Marta i već dugo imam celijakiju, a danas ću sa vama podeliti gde da jedete bezbedno i ukusno u Rimu!

Pa da počnemo!

MAMA EAT

Smešten u čuvenoj oblasti Trastevere – ceo meni ovog restorana može se napraviti bez glutena u njihovoj 100% kuhinji bez glutena. Izbor varira od ulične hrane do autentičnih italijanskih jela koja vredi probati. Posetila sam ovo mesto više puta jer je njihov meni toliko obiman da želite da naručite i probate sve! Njihovo testo za picu je najbolje koje sam jela u životu.

SAVET: Isprobajte „Italian Fry“ koja uključuje različita predjela. Njihov pistaćio tiramisu je takođe božanstven!

LE ALTRE FARINE DEL MULINO ROMA

Ova pekara se nalazi 7 minuta hoda od Vatikana i nudi slatke i slane opcije bez glutena: moji omiljeni su bili kroasani. Posetili smo mesto kako bismo doručkovali, ali to se na kraju pretvorilo u ručak jer smo shvatili da nude sveže pečene pice. Iako je hrana najvažnija, tradicionalne prakse (poput onih u drugim italijanskim pekarama koje služe picu na težinu) čine da se osećate uključenije. Da li biste se složili?

FIOCCO DI NEVE

Ova gelaterija je samo 1 minut hoda od Panteona. Da budem iskrena, prvi put kada sam ušla u radnju tri puta sam pitala konobaricu da li je sigurna da su svi korneti i sladoled bez glutena. Bila sam tako iznenađena, jer kao celijakičar, navikla sam da bezglutenski korneti stoje negde u uglu poslastičarnice. Ne ovog puta. Ovde nema korneta koji sadrži gluten i svima se služe oni bez glutena! Jednostavna zadovoljstva u životu!

LA SOFFIRRA RENOVATIO

U blizini Vatikana nalazi se porodični restoran sa istorijom koja datira iz 1908. godine. Možete li zamisliti strast i znanje koje unose u svako pojedino jelo? Kao što se pretpostavlja, ovde možete pronaći najtipičnija rimska jela – sva bez glutena! Privuklo me je da probam njihovu domaću pastu – kako da ne? Takođe nude širok izbor predjela, pica, mesa i još mnogo toga! Njihova hrana bez glutena je označena zastavicom „bez glutena“, jer takođe služe jela koja sadrže gluten iz zasebne kuhinje.

GELATO G ITALIANO

Ovo je takođe 100% gposlastičarnica bez glutena, u blizini svetski poznate Fontane di Trevi. Ova poslastičarnica ne samo da nudi širok asortiman korneta i sladoleda 100% bez glutena, već služi i 100% palačinke bez glutena! Ovo mesto ne služi ništa što sadrži gluten, tako da ne morate da brinete o unakrsnoj kontaminaciji ili da li je ploča za palačinke dobro očišćena od glutena.

PANDALI

Još jednom, ovo je 100% bezglutenski restoran koji ne služi jela koja sadrže gluten – tako da da, bezbedni ste! Ovo je savršeno mesto ako radite na daljinu ili ako ste knjiški crv. Između ostalog služe sveže pečene kolače, torte i fokaču. Za vreme ručka nude specijalitete punjene zelenilom i zdravom hranom. U stvari, bio je to lep odmor od svih ugljenih hidrata koji su pojedeni tokom ovog putovanja. Jelovnik nije fiksan već se menja u zavisnosti od godišnjih doba – i to je nešto što volim. Vredi dati mu šansu ako ste na dužem putovanju u Rimu.

ANTICA SALUMERIA

Ovo mesto, kao što ime kaže, je mesnica koja služi gomilu različitih vrsta suhomesnatih proizvoda i različitih vrsta sireva, uz veliki izbor vina od 1540. godine. Budite oprezni i uvek proverite jer ovo mesto nije 100% gluten free restoran jer služi običan hleb koji sadrži gluten. Na poleđini radnje možete pronaći veoma malu tezgu i samo 5 malih stolova: ovde možete izabrati bilo koje suvo meso koje volite uz omiljeni sir i upariti ga sa čašom vašeg omiljenog vina. Alternativno, možete naručiti mešani tanjir. Ovo sam probala i veoma mi se svidelo!

VOGLIA DI PIZZA GLUTEN FREE

Kada ste u Italiji, a posebno kada ste u Rimu, ne možete propustiti nijednu picu! Ako vam se stomak ne buni, probajte ih sve!

Ovo je takođe poseban restoran. Iako lokacija i ambijent restorana nisu moji omiljeni, njihov 100% bezglutenski meni definitivno vredi probati. Očigledno je da sam preko noći probala njihovu picu – koja mi se jako dopala, a takođe sam probala i njihovu tradicionalnu parmiđanu. Ovaj restoran nudi i pivo bez glutena koje nikada ranije nisam probala, tako da je i to bio plus.

RISOTTERIA MELOTTI – ROMA

Ovo je jedna od lanaca rižoterija širom sveta. U stvari, imaju i jedan restoran u Njujorku. Iako ovaj restoran, za razliku od ostalih, nije akreditovan od strane AIC-a, ovo je 100% restoran bez glutena jer se sva jela baziraju na jednom prirodnom sastojku bez glutena – PIRINČU. Čak su i hleb i svi deserti napravljeni od pirinča. U stvari, većina menija uključuje rižoto koji uključuje različite sosove, meso i povrće. Pored toga, imaju izbor arancinija i mnoge druge opcije. Ovde sam takođe uspela da pronađem zanatsko pivo bez glutena koje pravi ista kompanija, i naravno, napravljeno je od pirinča!

BIONDAMARA ROMA

U poređenju sa drugim opcijama na mojoj listi predloga, ovo je možda najsjajnija od svih. Restoran je u blizini Castel St. Angelo, daleko od gradske vreve. Iako ovo nije 100% restoran bez glutena, ceo meni se može napraviti bez glutena. Takođe imaju razna piva bez glutena. Ovaj koncept hrane se veoma razlikuje od ostalih italijanskih restorana koje sam ranije posetila. Jelovnik se uglavnom zasniva na različitim vrstama mesnih kuglica, serviranih sa različitim sosovima. Na primer, kada sam bila u poseti, naručili smo Carbonara svinjske mesne okruglice i pileće ćufte sa sosom od citrusa. Štaviše, oni takođe imaju ovaj cool koncept hleba punjenog mesnim kuglicama ili pice sa prelivom, što se razlikuje od obične pice na koju smo navikli.

NEW FOOD GLUTEN FREE

Ako mislite da sam već pomenula sve pekare bez glutena širom Rima, varate se. Evo još jedne 100% pekare bez glutena u centru Rima. Pekaru sam posetila tek poslednjeg dana u gradu, a volela bih da sam tamo ranije otišla. Izbor slatkih i slanih grickalica je toliko obiman da ćete biti zbunjeni šta da odaberete. Oni takođe služe tipične italijanske pice po težini. Toplo ga preporučujem.

MERCATO HOSTARIA

Posetila sam ovaj restoran za svoj poslednji ručak u Rimu. Smešten tačno u sredini Campo Dei Fiori, skoro ceo meni restorana može se pripremiti bez glutena. Kada sam obavestila osoblje da će mi trebati hrana bez glutena, oni su se takođe potrudili da promene naš pribor za jelo i čaše, kako bi se uverili da nije došlo do unakrsne kontaminacije u procesu – to je ono što ja zovem ozbiljnošću. Moja omiljena opcija su bili špageti bez glutena sa tartufima! Ovo je opet mesto koje ne želite da propustite. PS. I njihov tiramisu je bio neverovatan!

Uz to, nadam se da će vam ovaj članak biti od pomoći i da ćete jesti što više hrane bez glutena tokom vašeg kulinarskog putovanja u Rim! Uživajte!