Schär | glutenfree Products - Vodič za kupovinu bez glutena

Vodič za kupovinu bez glutena

Svet Proizvoda Putovanja

Ako se pridržavate stroge dijete bez glutena, kupovina može biti zastrašujuća uprkos poboljšanju količine informacija o prehrambenim proizvodima i njihovim sastojcima tokom poslednjih godina.

Odabir hrane koja je prirodno bez glutena, izbegavanje „skrivenog“ glutena u prerađenim proizvodima gde možda ne očekujete da ćete ga pronaći i nabavka proizvoda zagarantovanih bez glutena su glavni zadaci koji zahtevaju određena istraživanja i praksu.

Ako vam je nedavno dijagnostikovana celijakija ili bilo koja vrsta netolerancije na gluten, evo kako da kupujete bez glutena u supermarketu ili online. Pomoći ćemo vam da razumete šta da tražite i kako da identifikujete proizvode bez glutena.

Kako kupovati bez glutena

Za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na gluten bez celijakije i druge koji su usvojili ishranu bez glutena, najlakši put je da potraže sertifikovanu i označenu hranu bez glutena, kao što je ceo asortiman kvalitetnih proizvoda kompanije Schar. Ali da bi imali potpuno izbalansiranu ishranu sa puno svežih proizvoda, potrošači na bezglutenskooj ishrani moraju da nauče kako da bezbedno biraju iz čitavog niza namirnica dostupnih u prodavnicama i na pijacama.

Prvo, znajte svoje osnove. Gluten se nalazi u mnogim žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž, pira i brojni proizvodi od njih, a često se krije i u drugim proizvodima na bazi žitarica gde je moguća unakrsna kontaminacija žitaricama koje sadrže gluten. Sveže meso i živina, riba i morski plodovi, većina mlečnih proizvoda i svo neprerađeno voće i povrće su prirodno bez glutena. Ključno je da je to celovita hrana i da se ne obrađuju na neki način koji bi mogao da uključuje sastojak koji sadrži gluten; sveža piletina je 100% bezbedna, ali panirani pileći komadi gotovo sigurno nisu. Pasulj i mahunarke, orasi, začinsko bilje i začini su takođe u redu u prirodnom stanju, ali ćete morati da proverite etikete kada su u prerađenom obliku, kao što je npr. supa od sočiva u konzervi.

Ovo je drugi ključ: znati kako da proverite sastojke i oznake. Neki proizvodi posebno upozoravaju na prisustvo glutena, ali drugi ne, tako da morate da znate nazive potencijalnih izvora. Pšenica se proizvodi pod mnogim drugim nazivima, uključujući: kamut (horasan pšenica), bulgur pšenica, tritikale, durum, einkorn, farina, faro, semola i kus-kus. Gluten iz pšenice, ječma ili raži takođe je prisutan u mnogim drugim derivatima, od pivskog kvasca do soja sosa. Ovas je prirodno bez glutena , ali unakrsna kontaminacija je čest problem zato potražite garanciju bez glutena i oznaku.

Oznake za hranu

U Evropi i SAD, proizvodi označeni kao „bez glutena“ ne smeju da sadrže više od 20 delova na milion (ppm) glutena, što se smatra sigurnom granicom za osobe sa celijakijom i osobe sa netolerancijom na gluten. Ti programi su dobrovoljni i obezbeđuju da se ove granice ne prekorače i da je proizvodni proces kompanije bezbedan. U Velikoj Britaniji, Evropi i šire, uobičajeno je videti simbol bez glutena Crossed Grain u vlasništvu Društva za celijakiju Ujedinjenog Kraljevstva, koji je istaknut na Schar proizvodima bez glutena.

Ali u hrani koja nije zagarantovana kao bezglutenska i nije jednostavna kao što je sveža riba, moraćete da proverite listu sastojaka. Proverite listu alergena, koja može brzo da popusti na proizvod ako se na njemu nalazi pšenica, na primer. Međutim, mogu postojati razlike u tome koji sastojci moraju biti navedeni kao alergeni; u SAD, ječam i raž nisu među prvih osam alergena koji moraju biti istaknuti. Takođe, ne zaboravite da bez pšenice ne znači nužno i bez glutena. Iako lista sastojaka može biti jasna, na kraju se često nalazi oznaka „može da sadrži“ koja se odnosi na rizik od unakrsne kontaminacije od opreme za obradu koja je kontaminirana glutenom iz drugog proizvoda.

Online kupovina

Sve više ljudi kupuje online, a na internetu se može pronaći i naručiti skoro sve. Ipak, vodite računa da znate šta kupujete tako što ćete proveriti brend i detalje o proizvodu. Jasno je da kupovina online može biti veoma zgodan način da nabavite svoje omiljene proizvode, ali čuvajte se neproverenih tvrdnji dobavljača koje inače ne koristite. Uvek tražite proizvode koji su označeni kao bez glutena i nose kao dodatnu sigurnost logotip Crossed Grain.