Schär | glutenfree Products - Benefiti čia semenki

Benefiti čia semenki

Svet Proizvoda Sastojci i još mnogo toga

Za šta su čia semenke dobre?

Čia semenke su odlične za energiju. I zaista, njihov povoljan odnos visokog sadržaja vlakana i proteina prema niskom sadržaju skroba i šećera to podržava. Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije kalorija u krvotok, zbog čega energija traje duže; proteini su vitalni za izgradnju i održavanje zdravih ćelija, mišića i tkiva. Štaviše, čia semenke su bogate gvožđem i magnezijumom, dva minerala koji podstiču povećanu energiju prenoseći kiseonik do mišića i metabolizirajući hranu.

Čia semenke su takođe najbolji biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Oni igraju ključnu ulogu u održavanju normalne funkcije mozga izgradnjom i očuvanjem ćelijskih membrana i promovisanjem komunikacije između moždanih ćelija. Pošto je vaš mozak odgovoran za obavljanje funkcija prisećanja, to bi podržalo glasine da su čia semenke dobre i za pamćenje.

Da li su čia semenke dobre za gubitak težine?

Ovde je stvarnost malo nijansiranija od glasina. Iako čia semenke ne doprinose aktivnom gubitku težine, one podstiču osećaj sitosti i stoga vam mogu pomoći da jedete manje. Veliki deo njihovog sadržaja vlakana su rastvorljiva vlakna, što dovodi do toga da čia semenke upijaju vodu i šire se. Širenjem u obliku gela u stomaku, čia semenke vam omogućavaju da se duže osećate sitim i hidriranim. Štaviše, čia semenke su među najvećim biljnim izvorima proteina, što je povezano sa smanjenim apetitom i manjom željom za hranom. Ova kombinacija visokog sadržaja vlakana i proteina ima snažan efekat suzbijanja apetita, sprečavajući vas da posežete za kalorijama koje vam nisu potrebne.

Nutritivni profil čia semena

Gore navedene prednosti koje dobijate od jedenja čia semenki su podržane impresivnim nutritivnim profilom koji obuhvata sve esencijalne aminokiseline (što čini čia seme kompletnim proteinom), neverovatnih 40% sadržaja vlakana, tona omega-3 masnih kiselina, gvožđa, bakra, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink, vitamini B i dosta antioksidanata. Gvožđe i bakar su ključni za zdravlje srca i krvi; kalcijum i fosfor su neophodni za održavanje kostiju, mišića i tkiva; magnezijum, mangan, cink i vitamini B pomažu u pretvaranju hrane u energiju i promovišu zdrav nervni sistem; dok antioksidansi štite naše ćelije od oslabljivanja i starenja usled oštećenja slobodnih radikala.

Prednosti čia brašna

Čia brašno se pravi od celih čia semenki, tako da su svi esencijalni hranljivi sastojci prisutni u samim semenkama takođe prisutni u brašnu, kao i zdravstvene beneficije koje nose. Ono gde čia brašno vuče napred je u svom obliku praha koji se lako stapa sa drugim namirnicama. Dakle, čia brašno vam daje sve zdravstvene i nutritivne prednosti čia semena, ali bez da vam se zaglavi u zubima!

Kao što se kaže, nema dima bez vatre, a u ovom slučaju čia semenke sigurno ispunjavaju popularnost. Ali, kako „čia“ znači „snaga“ kod drevnih Maja (ljudi koji su pripitomili ovo super seme), trag je sve vreme bio u imenu.