Schär | glutenfree Products - Da li je surutka bez glutena?

Da li je surutka bez glutena?

Svet Proizvoda Sastojci i još mnogo toga

Surutka je proizvod dobijen od mleka i stoga prirodno ne sadrži gluten. Protein surutke se pravi izolovanjem proteina koji se nalaze u surutki.

Dakle, da li je surutka u prahu bez glutena? Da, u svom najobičnijem obliku, ali neke sorte sadrže dodatne sastojke kao što su arome, konzervansi i stabilizatori koji možda nisu. Ovde objašnjavamo na šta treba obratiti pažnju.

Pravljenje surutke podrazumeva dodavanje sredstva za zgrušavanje – kao što je kiselina ili sirilo – mleku da bi se razgradilo na čvrste i tečne delove. Čvrsti delovi, poznati kao skuta, koriste se za pravljenje sira i drugih proizvoda, dok je preostali tečni deo poznat kao surutka. Ovo se zatim obrađuje – obično filtriranjem, rafiniranjem i sušenjem – da bi se proizveo protein surutke.

Vrste proteina surutke

Postoji nekoliko tipova proteina surutke, koji se razlikuju u zavisnosti od toga koliko su obrađeni, koliko proteina sadrže i koliko ih telo lako svari.

Koncentrat proteina surutke (VPC)

Ovo je tečna surutka koja je osušena u prah. Sadrži oko 70% do 80% proteina plus hranljive masti, šećer u obliku laktoze i minerala.

Izolat proteina surutke (VPI)

VPI se pravi daljom obradom koncentrata proteina surutke kako bi se povećao sadržaj proteina i uklonile masti i šećer, što rezultira proizvodom koji sadrži oko 90% proteina. Dodatna obrada podiže cenu, ali će vam verovatno trebati manje da biste dobili istu količinu proteina.

Hidrolizat proteina surutke (VPH)

Ovo je protein surutke koji je dodatno tretiran – kiselinom, enzimima, toplotom ili kombinacijom ova tri – da bi razbio veze između aminokiselina i olakšao varenje vašem telu. Uz to, protein surutke je već prilično lak za varenje, tako da nije jasno koliku dodatnu korist to donosi. Dodatna obrada takođe dodatno povećava cenu. VPH ima tendenciju da bude gorak, što znači da može zahtevati dodatne arome i druge aditive da bi bio ukusan.

Mlečni protein

Mlečni protein je mešavina surutke i kazeina (proteina iz čvrste grude) u sličnim proporcijama kao u kravljem mleku – oko 20% surutke do 80% kazeina. Pošto je to uglavnom kazein, kome je potrebno duže da se apsorbuje u crevima, on postepeno oslobađa proteine u telo.

Prednosti proteina surutke

Šta radi protein surutke? Protein surutke je zgodan način dodavanja dodatnog proteina vašoj ishrani. Zajedno sa ugljenim hidratima i mastima, proteini su jedan od tri makronutrijenta koji čine većinu onoga što jedete. Važan je za popravku mišića, ćelijsku aktivnost, imunitet i metabolizam.

Protein surutke je posebno koristan jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su vašem telu potrebne za izgradnju proteina. Pošto telo ne može da ih proizvede samo, potrebno ih je unositi hranom koju jedete. Protein surutke često koriste sportisti, bodibilderi i drugi koji žele da unesu više proteina u svoju ishranu. Smatra se da pruža nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući pomoć u izgradnji mišića i snage, pomaže u oporavku od vežbanja i olakšava gubitak težine jačanjem metabolizma i smanjenjem apetita.

Neželjeni efekti proteina surutke

Protein surutke je bezbedan za većinu ljudi, ali postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Pošto je napravljen od mleka, protein surutke sadrži laktozu, koja može izazvati nadimanje, gasove, grčeve u stomaku i dijareju kod ljudi koji ne podnose laktozu. Oni koji pate od bolesti bubrega ili jetre treba da izbegavaju unos previše proteina jer to povećava pritisak na te organe. Međutim, nema dokaza koji ukazuju na to da previše proteina šteti ljudima sa zdravim bubrezima i jetrom.

Sastojci koje treba izbegavati

Uvek proverite da li imate sertifikat bez glutena kada birate proteinski prah bez glutena – na taj način znate da bi trebalo da bude bezbedan. Ako ga ne vidite, pažljivo pogledajte listu sastojaka. Aditivi na koje treba obratiti pažnju su: pšenično brašno, pšenični protein/hidrolizovani pšenični protein, ječam, raž, slad, pivski kvasac, graham brašno, modifikovani pšenični skrob, modifikovani skrob za hranu, spelta i bulgur. Takođe pazite na arome, boje i druge aditive koji mogu sadržati tragove glutena.

Kako koristiti protein surutke

Da biste uneli protein surutke u prahu, potrebno je samo da ga pomešate sa tečnošću kao što je voda ili mleko. Šejkovi i smutiji su odličan način da ga koristite, ali postoje mnogi drugi, kao što je dodavanje u mešavine za palačinke i kaše za doručak.

Šejkovi

Čemu služe proteinski šejkovi? Jednostavno rečeno, oni su možda najlakši način za unos proteina surutke, bilo u obliku mešavine proteinskog šejkova sa ukusom ili domaćeg šejka pojačanog kašičicom proteina surutke u prahu.

Proteinske palačinke

U bilo koji recept za palačinke možete da ubacite mericu surutke u prahu za dodatno povećanje proteina. Ukoliko ne znate ni jedan recept za palačinke, mi vam predlažemo ovaj za Škotske palačinke.

Smutiji

Poput šejkova, smutiji su još jedan ukusan način da unesete protein surutke u vašu ishranu. Merica proteinskog praha će ga sigurno podići na viši nivo.

Ovsena kaša

Ovas je jedna od namirnica bogatih hranljivim materijama, puna vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala za zdravo srce, varenje, funkciju organa, kožu, nokte i kosu. Takođe su prirodno bez glutena, ali svakako izaberite brend sa sertifikatom bez glutena jer je ovas često izložen unakrsnom kontaminacijom tokom proizvodnje. Da biste svoj dan započeli na najbolji mogući način, dodajte mericu proteina u prahu u jutarnju činiju kašice za još veći hranljivi efekat. Da biste saznali više o prednostima ovsa, pročitajte naš članak ovde.