Schär | glutenfree Products - Tef – zdrava bezglutenska žitarica

Tef – zdrava bezglutenska žitarica

Svet Proizvoda Sastojci i još mnogo toga

Mini žitarice i super hrana: tef je bezglutenska alternativa pšenici.

Tef je jedna od takozvanih “super hrana” namirnica, a takođe postaje sve popularniji u Evropi. To je vrsta žitarice koja se hiljadama godina uzgaja i jede u Etiopiji. Schär proizvodi Twin Bar, Schär Brown Crispbread i Pizza Veggie ai Cereali sadrže tef, koji dostavljamo iz kontrolisanih uzgoja u Turskoj. Koristimo samo najfinije i najkvalitetnije sirovine u Schäru!

Najsitnija žitarica na svetu

Tef, poznat i kao Viliamsova ljubavna trava, raste relativno brzo i ne treba mu puno vode. Bere se oko tri meseca nakon setve i najmanja je žitarica na svetu – oko 150 njenih zrna ekvivalentno je veličini jednog zrna pšenice. Međutim, teff je sto posto bezglutenska žitarica i sadrži izvanredne hranjive sastojke. Pogodan je za svakoga, ali posebno za ljude sa alergijom ili intolerancijom na pšenicu ili gluten, sportiste, vegetarijance, vegane i dijabetičare.

Prednosti tefa

Tef ima viši nivo hranjivih sastojaka naspram ostalih žitarica, poput pšenice, kukuruza i ječma. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, ima visok sadržaj minerala (gvožđe, kalijum, cink i magnezium) i visok nivo proteina i vitamina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a takođe sadrži puno vlakana, u kombinaciji sa niskom vrednosti GI (za održavanje stabilnog nivoa glukoze u krvi). Kalcijum je dobar za mišiće i kosti.

Tef ne sadrži samo vredne minerale, već i umanjuje glad. Visok nivo nesvarljivih vlakana usporava porast nivoa glukoze u krvi. Iz tog razloga žitarice bez glutena nisu samo sastavni deo plana ishrane mnogih vrhunskih sportista već i svih ostalih.

Kako ga koristiti u kuhinji?

Tef je dostupan u tri varijante: beloj, braon i crvenoj. Orašastog, pomalo slatkog ukusa tefovo brašno dobija se od semenki. Budući da je tef vrlo tvrd, melje se zajedno sa ljuskom kako bi se dobilo integralno brašno. Može se koristiti na isti način kao i pšenica: od celog zrna tefa mogu se pripremati kaše, supe i pljeskavice ili mešati sa muslijem za doručak. Za razliku od mnogih drugih vrsta bezglutenskog brašna, tefovo brašno idealno je za pečenje hleba, kolača i keksa, palačinki i testa za picu, pa čak i zgušnjavanje umaka.