Schär | glutenfree Products - Alternative i zamene bez glutena

Alternative i zamene bez glutena

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Gluten se nalazi u velikom broju namirnica zbog velike upotrebe pšenice, ječma, raži i drugih žitarica koje sadrže gluten u kuvanju i pečenju. Ali još uvek postoji širok izbor hrane koja je na raspolaganju osobi koja je na dijeti bez glutena, a zamene za pšenicu i hranu koja sadrži gluten su uvek pri ruci uz malo mašte. Ovde ćete pronaći najbolje zamene za gluten koje možete da koristite umesto brašna, prezli, soja sosa i mnogih vrsta namirnica koje uključujete u svoju ishranu.

 

Najbolje zamene bez glutena

Gluten se nalazi u pšenici, ječmu i raži, kao i u mnogim njihovim derivatima poput slada i drugih sastojaka koji su prisutni u mnogim namirnicama. Dobra vest je da uvek postoji zamena bez glutena koja može da zameni osnovni proizvod na bazi pšenice ili ječma. To je samo pitanje usavršavanja i eksperimentisanja. Na primer, soja sos se može savršeno zameniti tamari sosom, takođe napravljenim od fermentisanog zrna soje, ali bez pšenice.

 

Hleb

kruh

Tražite zamenu za hleb bez glutena koja je napravljena od prirodnih sastojaka bez glutena? Mogućnosti su mnoge i nude veliki izbor tekstura i ukusa. Kukuruzne tortilje u meksičkom stilu su popularna alternativa tradicionalnom hlebu, prirodno bez glutena, ukusne i bogate vlaknima. Ovakav kukuruzni hleb se može koristiti za pravljenje sendviča, tortilji, sa pljeskavicama ili sa prelivima kao što je osnova za picu.

Arepas i tamales su druge vrste hleba odlične za sendviče i obloge koje potiču iz latinoameričkih tradicija, a uglavnom se prave od kukuruznog brašna. Mogu se naći i drugi hlebovi od leblebije ili brašna od sočiva, kao što je socca, hrskavi hleb tipičan za jugoistočnu Francusku, napravljen od brašna od leblebije i maslinovog ulja. U Bretanji, severozapadno od Francuske, palačinke od heljde se koriste za umotavanje raznih namirnica, a ne samo kao opcija za slatki doručak.

Krećući se širom sveta, injera je somun tipičan za Etiopiju i Eritreju, napravljen od zrna teffa, koji je bogat proteinima i veoma je ukusan. U Africi takođe postoji mnogo vrsta hleba napravljenog od sirka, još jednog zrna bez glutena.

 

Brašno

brašno

Postoji mnogo zamena za pšenično brašno bez glutena, iako svi nude svoja jedinstvena svojstva u pogledu ukusa i teksture. Stručni pekari peciva bez glutena često pronađu svoju omiljenu mešavinu brašna.

Brašno od heljde je odlična zamena bez glutena za brašno za sve namene. Heljdino brašno je bogato vlaknima i daje vlažnu, nežnu teksturu kada se koristi u malim količinama.

Ovseno brašno, koje je bez glutena sve dok je ovas koji se koristi za pravljenje brašna bez unakrsne kontaminacije, je još jedna alternativa za pečenje, najbolje za kolače i hleb. Možete ga koristiti i za druge stvari u kombinaciji sa drugim brašnom bez glutena. Brašno od tapioke je izuzetno popularno kao sredstvo za zgušnjavanje, a može se koristiti i za pečenje, veoma dobro se kombinujući sa brašnom od heljde za raznovrsnu mešavinu. Ostale opcije uključuju brašno od belog i smeđeg pirinča, brašno od slanutka, brašno od amaranta, brašno od badema, kokosovo brašno, brašno od sirka i teff.

 

Prezle

Možda najsvestranija zamena za prezle bez glutena je bademovo brašno ili mleveni bademi, sa svojim orašastim ukusom i grubom teksturom što ih čini idealnom zamenom za zgušnjavanje i mešanje, kao i premazivanje za pohovanje. Različiti orašasti plodovi takođe mogu da se koriste u raznim jelima kao zamena prezlama – samo zavisi od vašeg ukusa. Seme takođe – semenke čia, semenke suncokreta, susama, lana i maka – mogu se takođe koristiti kao zamena za prezle.

Ovsene pahuljice se mogu usitniti u blenderu sa malo začina i koristiti kao zamena prezlama. Kornfleks je ukusan način za pohovanje piletine, ali pažljivo proverite da li koristite pahuljice bez glutena jer često imaju dodat slad.

 

Saveti za zamenu hrane koja sadrži gluten

Kao što smo videli gore, često postoje direktne zamene bez glutena za hranu koja sadrži gluten, ali je takođe tačno da je ponekad potrebna i improvizacija. Kuvanje bez glutena zahteva otvoren um i može na kraju pružiti mnogo više raznolikosti za vaše nepce.

 

Čitav niz povrća može da pruži ukusne i zdrave alternative grickalicama od testa. Kriške slatkog krompira mogu se tostirati i poslužiti sa sirom ili raznim vrstama ukusnih preliva. Krastavci, šargarepa i paprika mogu poslužiti kao zdrave grickalice za umakanje u razne sosove. Za potpunu alternativu kore za picu tu je rendani karfiol pomešan sa jajima i sirom, a u nekim prodavnicama možete pronaći i smrznute podloge za picu od karfiola.