Schär | glutenfree Products - Kako da započnete mediteransku dijetu bez glutena

Kako da započnete mediteransku dijetu bez glutena

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Započnite mediteransku dijetu bez glutena već danas s našim planom obroka i iskoristite sve njegove zdravstvene prednosti. Pokazaćemo vam kako.

 

Šta je mediteranska dijeta?

 

„Mediteranska dijeta“ je generički način opisivanja širokih karakteristika različitih prehrambenih tradicija u zemljama koje se graniče sa Sredozemnim morem. Ključni kvalitet ishrane je u tome što je bogata voćem, povrćem, žitaricama, pasuljem, orašastim plodovima i semenkama, sa maslinovim uljem kao primarnim izvorom masti. Takođe se konzumiraju mlečni proizvodi, jaja, riba i živina, ali u umerenim količinama. Crveno meso se ne jede mnogo, uglavnom u čorbama. Desert je često komad voća ili suvog voća i oraha, a deserti na bazi šećera i putera manje su tipični nego, na primer, u severnoevropskoj kuhinji.

 

Prema italijanskom Nacionalnom institutu za istraživanje hrane i ishrane (INRAN), za mediteransku ishranu je potrebno da većinski izvor kalorija (55%) potiče od ugljenih hidrata sadržanih u biljnoj hrani. Za nekoga ko želi da kombinuje bezglutensku ishranu sa mediteranskim pristupom, to će značiti obilje pirinča, mahunarki, povrća, voća i orašastih plodova i zamenu tradicionalnog hleba, testenina i kus -kusa alternativama bez glutena.

 

Zdrave beneficije mediteranske dijete

Osim velike raznolikosti vitamina i minerala, kao i dijetalnih vlakana koje pruža voće, povrće i mahunarke, u mediteranskoj ishrani, činjenica da je maslinovo ulje pretežno napravljeno od mononezasićenih masti, zdrave masti takođe bogate orašastim plodovima, čini ishranu tako zdravom. Generalno gledano, ovaj način ishrane može igrati važnu ulogu u sprečavanju srčanih oboljenja i moždanih udara, kao i u smanjenju faktora rizika od gojaznosti, dijabetesa, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce i drugim zdravstvenim organizacijama . Postoje dokazi da mediteranska ishrana bogata devičanskim maslinovim uljem može pomoći organizmu da ukloni višak holesterola iz arterija i zadrži otvorene krvne sudove.

 

Primer najboljeg plana mediteranske dijete bez glutena

 

Primer dnevnog menija mediteranske dijete bez glutena.

 

Doručak: integralni hleb bez glutena sa izgnječenim avokadom i paradajzom prelivenim maslinovim uljem i malo soli.

Jutarnja užina: Voće.

Ručak: Čorba od leblebije i povrća, zatim pečena riba sa paprikom i patlidžanom. Za desert, voće, jogurt.

Užina: Malo sušenog voća: kajsije, suve šljive, smokve ili urme.

Večera: Salata sa Schar Fusili testeninom, feta sirom, sušenim paradajzom, krastavcem, orasima, maslinovim uljem i origanom.

 

Saveti za pridržavanje mediteranske dijete bez glutena

 

Mediteranska dijeta uključuje mnogo sjajnih opcija za zdrave i super ukusne prehrambene navike. Grickalice i pauze za salatu mogu se transformisati uključivanjem nekih klasičnih mediteranskih proizvoda bez glutena.

 

Na primer, avokado je svestrana mediteranska „superhrana“ puna zdravih masti. Namažite izgnječeni avokado na bezglutenski integralni tost ili dodajte iseckani avokado u omlet i sve vrste salata od povrća. Humus, napravljen od leblebije, odlična je zamena za sendviče s majonezom. Grčki jogurt, sa manje laktoze od drugih mlečnih proizvoda, može se koristiti kao preliv za povrće ili za činiju ovsene kaše bez glutena, završene slojem voća. Jogurt takođe možete kombinovati u smutijima, ili ga jednostavno preliti medom i orasima za ukusan desert.

 

Kombinujte mediteransku ishranu sa mnogo aktivnosti na otvorenom – ovo je odličan način da ostanete zdravi i srećni. Kad vam stomak tutnji i traži nešto skrobno ili slatko, umesto toga posegnite za orašastim plodovima ili suvim voćem kojih ima u mediteranskoj ostavi u izobilju. Na kraju, pokušajte da svoju hranu podelite sa prijateljima i porodicom. Mediteranska dijeta se bazira na zdravoj hrani i uživanju u životu i dobrom društvu.