Schär | glutenfree Products - Pouzdano prepoznavanje glutena

Pouzdano prepoznavanje glutena

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Hrana koja sadrži gluten mora biti jasno označena.

Za osobe koje boluju od celijakije ili su intolerantne na gluten i pšenicu, posebno je važno da obrate pažnju na označavanje sadržaja glutena prilikom kupovine namirnica.

Zahtevi za označavanje glutena

Od novembra 2005. godine 14 alergena koji se nalaze u hrani, uključujući „žitarice koje sadrže gluten i proizvode proizvedene od njih“ moraju biti navedeni na pakovanju ako su sadržani kao sastojak u proizvodu, bez obzira na oblik ili volumen u kojem se nalaze. Pregled žitarica koje sadrže gluten potražite u članku o glutenu.

Zaslađivači napravljeni od pšenice, poput glukoznog sirupa, dekstroze ili maltodekstrina, isključeni su iz ove direktive o označavanju jer se u tim proizvodima ne može pronaći gluten.

Podaci o alergenima sada moraju biti navedeni i za nezapakovanu robu. Informacije se mogu dobiti u pisanom obliku, elektronskim putem ili usmeno. Kad se koristi usmeni format, na zahtev mora biti dostupna i pisana dokumentacija.

Hrana se definiše kao bezglutenska ako sadrži manje od 20 mg glutena po kilogramu (= 20 ppm).Proizvođači mogu dodatno na ambalažu staviti precrtani simbol pšenice (‘Precrtan klas), koje dodeljuju udruženja za celijakiju.

Saveti za kupovinu bezglutenske hrane

  • Najlakši način prepoznavanja proizvoda bez glutena je potražiti reč „bez glutena“ na prednjoj strani pakovanja, koja će u idealnom slučaju biti popraćena precrtanim simbolom pšenice
  • Ako sa nekim sastojkom s liste niste upoznati, bolje je ostaviti proizvod na polici.
  • Ako je na pakovanju oznaka “skrob” ili “modifikovani skrob”, to se odnosi na skrob bez glutena. Skrob koji sadrži gluten mora biti deklarisan na pakovanju.