Schär | glutenfree Products - Šta treba da znate o prelasku na vegansku, bezglutensku ishranu

Šta treba da znate o prelasku na vegansku, bezglutensku ishranu

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Otkrijte najbolji način kako da pređete na vegansku ishranu bez glutena.

Veganska ishrana bazirana je na biljkama, a vegetarijanstvo podiže na viši stupanj. Vegetarijanci ne konzumiraju meso, morske plodove i ribu, ali mogu konzumirati druge životinjske proizvode poput jaja i sira. Vegani u potpunosti izbegavaju životinjske proizvode, uključujući namirnice poput meda.

Prelazak na veganski način života je velika promena, ali postaje još veća kada ne jedete gluten. Evo šta treba da znate o tome kako postati vegan kada ne jedete gluten.

Prednosti veganske dijete bez glutena

Ovo su neke od prednosti veganske ishrane:

 • Može pomoći u snižavanju holesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
 • Mogla bi smanjiti rizik za određene vrste raka.
 • Može pomoći u upravljanju dijabetesom kontrolisanjem nivoa A1C i šećera u krvi.
 • Može uticati na zdravo mršavljenje.

Veganska ishrana znači baziranje na zdravu hranu poput voća, povrća, celih žitarica, orašastih plodova i semenki. Ako već ne jedete gluten, možda će vam prelaz biti malo lakši jer vaša ishrana verovatno već sadrži visok postotak ovakve hrane. Glavni izazov biće razvrstavanje koje su veganske zamene za meso bez glutena, a koje nisu.

Zamene za meso bez glutena

To što prelazite na vegansku ishranu ne znači da morate jesti salate do kraja života. Postoji mnoštvo zamena za meso koje vam mogu zameniti sočan hamburger bez grižnje savesti što jedete crveno meso. Problem je u tome što se mnoge veganske zamene za meso proizvode od biljnih belančevina, od kojih neke nisu bez glutena.

Pogledajmo koje su uobičajene zamene za meso:

 • Tofu – Popularna namirnica biljne ishrane i azijske kuhinje, tofu se dobija presovanjem skute zgrusnutog sojinog mleka u blokove. Veganski je i bez glutena.
 • Pečurke – Pečurke su izvrsna opcija za neprerađene zamene za meso. Imaju prirodan mesnati ukus, bogate su vlaknima i ne sadrže gluten.
 • Pasulj i mahunarke – ne samo da ne sadrže gluten, već su pristupačan izvor proteina biljnog porekla. Namirnice poput crnog pasulja, leblebije i sočiva osnovni su sastojci ishrane bez glutena, a pogodni su i za vegane.

Iako se neke od gore navedenih zamena za meso lako uključuju u vegansku ishranu bez glutena, ponekad ćete sigurno poželeti da kupite i gotovu zamenu. Na tržištu postoji mnogo zamena za meso koje možete pronaći u lokalnoj prodavnici, samo morate imati na umu koje su bez glutena.

Saveti za prelazak na vegansku ishranu bez glutena

Prelazak na vegansku ishranu može biti izazov, zato sebi dajte vremena za lagani prelaz i ne pokušavajte prisiliti sve odjednom. Ako već sledite ishranu bez glutena, možda vam je poznata ova vrsta prelaza. Pokušajte napraviti male veganske zamene za jedan obrok dnevno ili potpuno zamenite jelo od mesa veganskom alternativom. Vremenom možete potpuno odbaciti meso u korist veganskih alternativa bez stresa da to morate učiniti sve odjednom.

Evo nekoliko dodatnih saveta kako postati vegan:

 • Naučite čitati oznake hrane. Ako već ne jedete gluten, verovatno znate osnove čitanja deklaracija na hrani. Moraćete, međutim, malo poboljšati igru ​​jer pronalaženje sastojaka na bazi mesa možda neće biti tako jednostavno kao traženje upozorenja na alergen da proizvod sadrži pšenicu (gluten).
 • Neka vam dijeta bude što jednostavnija. Prelaskom na bezglutensku ishranu odričemo se pšenice, ječma i raži iz ishrane, ali za veganstvo je potrebno još jedno veliko odricanje – svi proizvodi životinjskog porekla. Najbolje je da svoju ishranu pojednostavite prirodnom, biljnom hranom bez glutena poput voća, povrća, žitarica, orašastih plodova i semenki.
 • Obezbedite svoj špajz i zamrzivač osnovnim namirnicama i gotovom hranom jer ništa nije gore od gladovanja.
 • Unapred proverite jelovnike pre odlaska u restoran. Ako znate da ćete jesti napolju, pokušajte unapred da isplanirate i pogledate jelovnik restorana preko interneta. Bićete mnogo manje pod stresom znajući da imate mogućnosti i, ako je potrebno, možete nazvati restoran i proveriti imaju li mogućnost prilagođavanja.
 • Bez obzira na to koju dijetu sledite, kvalitetna ishrana je neophodna. Pre nego što pređete na vegansku ishranu bez glutena, pobrinite se da razumete koje su hranjive materije potrebne vašem telu i kako ih unositi iz biljnih izvora. U ovome vam može pomoći razgovor sa nutricionistom ili knjiga o veganskoj ishrani bez glutena. Dobro je napraviti i zbirku veganskih recepata bez glutena kako biste ih uvek imali pri ruci.