Schär | glutenfree Products - Šta da radim ako slučajno pojedem gluten?

Šta da radim ako slučajno pojedem gluten?

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Ako imate celijakiju, simptomi nakon konzumiranja hrane kontaminirane glutenom mogu početi u roku od nekoliko minuta ili sati nakon obroka.

Svaka osoba reaguje na drugačiji način. Neki ljudi imaju asimptomatsku celijakiju i zbog toga možda neće primetiti da su unosili gluten jer nemaju simptome, dok će drugi iskusiti simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja, dijareja i povraćanje, nakon što pojedu samo minimalnu količinu. Količina glutena koju pojedete utiče na stepen oštećenja creva.

Šta mogu učiniti da se osećam bolje?

Ako slučajno pojedete hranu kontaminiranu glutenom, malo je verovatno da će to naneti trajnu štetu vašem organizmu. To uglavnom može rezultirati nekim neprijatnim simptomima za većinu ljudi. U svakom slučaju, imali simptome ili ne, trudite se da vam se ovakve stvari ne događaju jer učestalo kršenje dijete može dovesti do ozbiljnih posledica. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da smirite nelagodnosti:

Hidrirajte se: važno je da budete hidrirani, posebno ako je jedan od simptoma koji imate dijareja ili povraćanje – ovo će vam pomoći da izbegnete dehidrataciju. Voda, biljni čaj, čaj bez kofeina dobar su izbor da pomognete organizmu da ostane hidriran.

Lekovi: postoje neki lekovi za kontrolu bolova u stomaku, dijareju ili sprečavanje povraćanja, koji mogu pomoći. Uvek je preporučljivo prethodno potražiti savet od svog lekara ili farmaceuta i oceniti da li ih trebate uzimati.