Schär | glutenfree Products - Šta je gluten?

Šta je gluten?

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Objašnjenje reči gluten bitno je za razumijevanje današnjih prehrambenih navika društva.

Gluten je prirodni protein koji pronalazimo u pšenici i sličnim vrstama žitarica. Shodno tome, možemo zaključiti kako se gluten pojavljuje u bilo kom jelu koje u sebi sadrži te određene žitarice.

Žitarice koje sadrže gluten:

  • pšenica
  • raž
  • spelta
  • ječam
  • ovas (osim ako nije označena kao bezglutenska)
  • kukuruzne pahuljice – da li ste sigurni za ovaj prevod?
  • kamut (slatka pšenica)
  • tritikale

Hrana koja sadrži gluten je brašno, pšenični skrob, prezle, testenina, pahuljice, sva peciva – od kolačića do slanih pereca. Gluten takođe možemo naći u raznim namirnicama zbog procesa njihove proizvodnje, kao i u funkcijii vezivnog elementa.

Iako je nutricionistički značaj glutena zanemarljiv, njegove tehničke karakteristike su korisne za pripremu jela s brašnom. Gluten u kombinaciji sa vodom čini testo lepljivom masom koja se dalje lakše obrađuje. Zaslužan je i za elastičnost testa, povezuje sve sastojke, a od njega dolazi i hrskavost peciva.

Zašto neki ljudi teško vare gluten?

U velikom broju slučajeva, nemogućnost varenja glutena rezultat je genetike. Neki drugi faktori mogu biti imunološki sistem, infekcije i način ishrane. Intolerancija na gluten pojavljuje se u više oblika, od kojih je svaki različit. Razlikujemo celijakiju, osetljivost na gluten ili pšenicu i alergiju na pšenicu. Često se ti pojmovi pogrešno koriste kao sinonimi, ali svaki od njih se manifestuje na drugi način i ima drugačije simptome, izazove i načine prilagođavanja.

Bolovi u stomaku, dijareja i glavobolje su sve češće prijavljeni problemi. Simptomi mogu takođe uključivati bolove u mišićima i bolove u zglobovima.

Pre nego što prestanete da jedete hleb i picu, obavezno se pobrinite da vam specijalisti dijagnostikuju simptome. Oni će saznati da li imate netoleranciju na gluten i ako imate, koji tip. Sva tri oblika netolerancije imaju jednu zajedničku stvar: dokazano je da bezglutenska ishrana smanjuje simptome.

Gluten se ne nalazi samo u testenini, kolačima i hlebu, već i u nekim namirnicama koje se na prvi pogled ne čine kao da bi ga mogle sadržati. Pripremili smo pregled bitnih saveta koji će vam pomoći da pronađete proizvode koji ne sadrže gluten.


Lekar ste ili nutricionista? Detaljnije informacije o glutenu možete pronaći na stranici Dr. Schar Instituta, platformi za stručnjake o ovoj temi intolerancije na gluten i ishrani koja ne uključuje gluten.