Schär | glutenfree Products - Šta se dešava kada jedete gluten?

Šta se dešava kada jedete gluten?

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest izazvana konzumiranjem glutena, proteina koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Kada pacijent koji boluje od celijakije unese gluten u organizam, imuni sistem identifikuje glijadin, supstancu sadržanu u glutenu, kao stranog napadača i proizvodi antitela za borbu protiv njega.

Nažalost, zdrave ćelije iz našeg digestivnog trakta se takođe oštećuju, posebno resice, male izbočine nalik prstima koje oblažu unutrašnji zid tankog creva, koje igraju ključnu ulogu u apsorpciji hranljivih materija iz hrane. Vremenom, one će postati ozbiljno oštećene i osoba će prestati da apsorbuje i one hranljive materije, što će dovesti do potencijalno veoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog toga je veoma važno da vam doktor odredi dijagnozu ukoliko sumnjate da možda imate celijakiju.

Reakcija na gluten

Simptomi izazvani autoimunom reakcijom koja izaziva celijakiju su brojni i veoma se razlikuju od osobe do osobe. Kada se nekome dijagnostikuje celijakija i ta osoba potpuno pređe na ishranu bez glutena, većina simptoma obično nestaje u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Ukoliko bi ta osoba koja je prešla na dijetu bez glutena ponovo počela da jede gluten, može se očekivati da će se simptomi vratiti, čak i ako je količina glutena mala. Neki od najčešćih simptoma su dijareja ili zatvor, nadimanje i grčevi u stomaku, bol u stomaku, umor, bol u zglobovima, anksioznost, depresija i magla u mozgu. Nije uobičajeno da na koži pacijenata sa celijakijom izbije koprivnjača jer ovo stanje nije alergija. Kod nekih ljudi celijakija se manifestuje kao kožni osip na tipičnim delovima tela, jedino u tom slučaju se ona naziva dermatitis herpetiformis. Osip bi se mogao vratiti ili pogoršati u slučajevima jednokratnih ili slučajnih konzumacija glutena.

Koliko dugo traje reakcija na gluten?

Ne postoji jasno pravilo o tome koliko dugo će trajati simptomi vaše reakcije izazvane konzumiranjem glutena. Najverovatniji scenario je da će najgora nelagodnost nestati nakon nekoliko dana, ali mogu proći nedelje pre nego što svi simptomi nestanu bez traga.

Šta učiniti ako celijakičar pojede gluten

Prvo i najvažnije, nemojte se osećati krivim i loše zbog toga. Prema nedavnoj studiji Fondacije za celijakiju, 74% pacijenata prijavilo je slučajno izlaganje glutenu u roku od 30 dana. To je nešto što je izuzetno teško izbeći i iz čega uvek možete naučiti nešto novo i pokušati da smanjite verovatnoću da se to ponovi. Važno je da fizičkim simptomima koje ćete trpeti ne dodajete emocionalni bol, tako da vam razgovor o ovome može umnogome pomoći.

Što se tiče fizičkih simptoma, postoje neke stvari koje možete učiniti da biste ih ublažili. Možda ćete želeti i da posetite svog lekara, koji može da prati vaše stanje i da vam da konkretne preporuke za simptome koje pokazujete.

Koraci koje treba preduzeti nakon slučajnog unosa glutena

Jednom kada shvatite da ste slučajno uneli gluten, potrebno je odmah preduzeti određene korake da biste započeli proces lečenja kako biste se što brže oporavili.

  • Piti dosta vode. Veoma je važno da ostanete hidrirani, posebno ako imate dijareju, a dodatne tečnosti će takođe pomoći u ispiranju vašeg organizma. Osim što pijete običnu vodu, probajte kokosovu vodu ili bujon od kostiju za elektrolite.
  • Odmoriti se. Vašem telu će biti potrebno vreme da se izleči, pa se pobrinite da se dovoljno odmarate. Ako pokušavate da nastavite da radite ili idete na časove dok imate fizičke neželjene efekte, mogli biste sebi da pogoršate stanje. Ako ne možete u potpunosti da napravite pauzu, potrudite se da se barem opustite.
  • Uzmite aktivni ugalj. Ako imate mnogo gasova i nadimanje, uzimanje aktivnog uglja može pomoći. Ugalj se vezuje za toksine i pomaže u uklanjanju gasova i nadimanja – samo budite sigurni da povećate unos vode kada ih koristite da biste izbegli zatvor.
  • Izlečite creva. Uzimanje probiotika će pomoći da se ponovo uspostavi ravnoteža zdravih bakterija u crevima, a L-glutamin je aminokiselina koja je korisna za regeneraciju creva. Takođe možete uzimati suplemente za smanjenje upale kao što su omega-3 masne kiseline, đumbir i kurkuma.

Kako se oporaviti od glutenske reakcije

Nakon nekoliko dana preduzimanja gore navedenih koraka, trebalo bi da počnete da se osećate bolje. Takođe možete pokušati da dodate i neke lagane fizičke vežbe nakon nekoliko dana da biste lakše prevazišli mentalne nuspojave kao što su anksioznost i depresija. Druge aktivnosti za koje znate da vam pomažu da se opustite i osećate bolje će vam takođe pomoći, bilo da je to meditacija, šetnje omiljenim mestom u prirodi, čitanje, kupanje u toploj kupki ili šta god vam odgovara.

Važno je da imate strpljenja sa svojim crevima i jedete laganu hranu neko vreme radi lakšeg varenja.

Kako izbeći gluten u budućnosti

Šta treba da uradite da biste izbegli još jedno slučajno kontaminiranje u budućnosti? Evo nekoliko jednostavnih koraka:

  • Uvek proveravajte etikete na hrani. Prvo potražite oznaku „bez glutena“. Sa drugim proizvodima bilo bi dobro da imate svoju kontrolnu listu sastojaka koji mogu da sadrže gluten, kao što su pšenični skrob ili slad. Ovo je naš vodič koji će vam pomoći da bolje razumete šta da tražite na etiketi.
  • Održavajte kuhinju bez glutena. Možda ćete morati da držite odvojeno posuđe da biste izbegli unakrsnu kontaminaciju kod kuće.
  • Označite sve. Ako neki od članova vaše porodice ili stanara ne drže dijetu bez glutena, uverite se da je sve označeno kako bi znali šta smeju, a šta ne smeju da dodiruju. Predmeti kao što su tosteri, daske za sečenje, lonci / tiganji i drugi kuhinjski pribor moraju uvek biti odvojeni.
  • Budite proaktivni. Kada izlazite napolje da jedete, budite proaktivni u odabiru restorana koji nudi opcije bez glutena i sledite mere predostrožnosti protiv unakrsne kontaminacije.
  • Ne stidite se da pitate. Pored pronalaženja restorana sa opcijama bez glutena, razgovarajte sa osobljem i menadžerom o tome kako da izbegnete unakrsnu kontaminaciju.

Sa celijakijom nikako nije lako živeti, ali ako se držite stroge dijete bez glutena, možete oporaviti creva od oštećenja i doživeti olakšanje od simptoma. Uvek postoji mogućnost da slučajno unesete malo glutena, ali što se više budete informisali i budete pažljiviji, manja je verovatnoća da će se to dogoditi.