Schär | glutenfree Products - Zdrav bezglutenski detoks

Zdrav bezglutenski detoks

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Doviđenja zimo – dobrodošlo proleće!

Uprkos radosti zbog novog godišnjeg doba koje se približava, često se osećamo umorno zbog vremenskih neprilika. Loša ishrana i nedostatak vežbanja tokom zimskih meseci znače nakupljanje otpadnih materija i toksina u našim telima zbog čega se osećamo umorno i loše. Ovo je idealno vreme za efikasnu detoksikaciju organizma.

Napravili smo jednonedeljnu dijetu – naravno potpuno bez glutena – koja će očistiti vaše telo od otpadnih materija i toksina. I evo kako to funkcioniše:

Čišćenje otpadnih materija i toksina

Detoksikacija ima više veze sa čišćenjem tela nego sa gubitkom kilograma. Zbog toga u našoj detoksikaciji nisu navedene količine ili kalorije. Umesto toga, sami odlučujete koliko ćete pojesti, u zavisnosti od vaših potreba. Iako, ako smanjite veličinu porcija, naravno, možete i izgubiti kilograme tokom nedelje detoksikacije. I na kraju, držite se stare izreke: Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao siromah.

Glavna karakteristika naše detoksikacije je podrška organima za izlučivanje koji su odgovorni za uklanjanje metaboličkih ostataka – tj. creva, bubrega, kože, jetre i pluća, istovremeno uvodeći što manje novih otpadnih matrija u telo. Najprikladnija hrana za ovo je kuvano ili sirovo povrće, salata i voće. Zbog toga biste trebali jesti što više ove hrane. Sledeće vrste su poželjnije zbog svog efekta čišćenja i detoksikacije:

Povrće i salata

 • Artičoke: Podržavaju varenje, a gorki sastojak cinarin stimuliše metabolizam jetre i žučne kese.
 • Artičoka iz Jerusalima: „Krompir dijabetičara“ ima malo kalorija i zasićen je vlaknima insulina.
 • Kelj: Sadrži posebno visok nivo vitamina C i luteina, koji je neophodan za oči.
 • Šparoge: Ukusna stabljika ima diuretičko dejstvo kao rezultat aspartainske kiseline koju sadrži i visokog sadržaja kalijuma.
 • Paradajz: Crveni pigment likopin koji se nalazi u paradajzu posebno je efikasan antioksidans i stoga jača odbranu tela.
 • Bilje: Sveže bilje sadrži mnogo bioloških supstanci koje podržavaju organe za izlučivanje i same proizvode vrlo malo otpadnih proizvoda. Savršeno za začin!
 • Psillium: sadrži vlakna koja nabreknu u dodiru sa vodom i na taj način očiste probavni sistem.

Voće

 • Papaja: Sadrži jake antioksidante koji deluju kao sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala, a veruje se i da pomažu u sagorevanju masti. Visok udeo vitamina C i dehidrirajućeg kalijuma je takođe zanimljiv.
 • Ananas: bogat enzimima koji pozitivno utiču na varenje proteina i sagorevanje masti.
 • Šumsko voće: Šumsko voće, posebno borovnica, deluje antioksidativno i protivupalno. Njihovi biljni pigmenti takođe imaju stabilizujući efekat na krvne sudove.
 • Kruške i jabuke: Obe su izvor pektina, vlakana rastvorljivih u vodi koje pomažu u čišćenju tela od toksina teških metala i smanjenju holesterola.

Obratiti pažnju i na sledeće

Koristite što manje masti prilikom kuvanja; Posude na pari su zato poželjnije od pečenja. Za pripremu salata koristite visokokvalitetno maslinovo ulje, jer to pomaže telu da apsorbuje vitamine. Smanjite unos šećera i soli tokom detoksikacije i prilikom pripreme obroka. Umesto soli, za začinjavanje se može koristiti sveže bilje. Ne sme se piti kafa ili alkohol. S druge strane, važno je vežbati, posebno na otvorenom; najbolja ideja je da svakodnevno idete pola sata  u brzu šetnju – bez obzira na vremenske prilike.

I poslednje, ali ne najmanje važno: u detoksikaciji je izuzetno važno piti puno tečnosti, poželjno je između 1.5 – 2l dnevno. Ovo će vam pomoći da bolje izbacite supstance koje zagađuju vaše telo. Dobro je piti i mineralnu vodu, penušave napitke od voćnih sokova bez dodatka šećera i nezaslađene biljne ili voćne čajeve. Posebno se preporučuju zeleni čaj i rooibos čaj, jer oba sadrže sastojke koji mogu da deluju kao čistači slobodnih radikala. Čaj od sladića ima detoksikacioni efekat koji čisti probavni sistem od toksina, kao i čaj od koprive, koji jača imuni sistem.