Bezglutensko znanje od A do Z

 

Odgovori na najvažnija pitanja o glutenu i još mnogo toga.

 

 Sakupili smo zajedno odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla interesovati kada je reč o celijakiji i životu bez glutena. Od A za anemiju do Z za zonulin, samo treba da kliknete mišem da biste saznali odgovore na najvažnija pitanja o ovoj temi.

 Roštilj bez glutena

 Roštilj bez glutena

Naravno da ne morate da se odreknete glutena tokom leta! Ni približno tome! Međutim, kod bezglutenske ishrane postoji nekoliko osnovnih pravila koja morate poštovati kako biste zaista mogli da uživate u njoj. Najbolje je da kupite neobrađeno meso i sami ga marinirate. Tada možete biti sigurni da u začinima nema skrivenog glutena. A da biste izbegli kontaminaciju samog roštilja, možete da grilujete meso, ribu ili ukusno povrće u aluminijumskom plehu ili da ga umotate u aluminijumsku foliju. Gotovo marinirano meso, kao i grilovane kobasice, nažalost su tabu. S druge strane, možete jesti puno bezglutenske salate ili štapića od povrća. Obratite pažnju i na sosove za roštilj, kečap i tako dalje, koji takođe mogu da sadrže gluten. Pazite da meso sa roštilja ne bude glazirano pivom, osim ako nije bez glutena.
Pa, gladni ste?

 Uvek nosite sa sobom bezglutenske grickalice

 Uvek nosite sa sobom bezglutenske grickalice

U šetnji parkom, prilikom bavljenja sportom ili uveče prilikom izlaska: za svaki slučaj je uvek najbolje poneti sa sobom bezglutenske grickalice. To može da bude voće ili povrće, pa čak i integralna pločica ili sendvič bez glutena. Mi u kompaniji Schär nudimo razne bezglutenske grickalice i kod nas ćete sigurno pronaći nešto što volite i što možete da pojedete „u pokretu”. Na ovaj način se nećete suočiti s dilemom ako u blizini nema prodavnice  sa bezglutenskim proizvodima ili ako vaši prijatelji sa sobom imaju samo hranu koja sadrži gluten. Ne prepuštajte ovaj trenutak slučaju i uvek imajte spremne bezglutenske grickalice!

 Da li aditivi sadrže gluten?

 Da li aditivi sadrže gluten?

Aditivi su označeni kao E-brojevi na ambalaži hrane. Dodaju se hrani kako bi im se produžio rok upotrebe, pojačao ukus, poboljšao izgled ili pojednostavila obrada. Sve aditive za hranu mora izričito da pregleda i odobri Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA). Aditivi uglavnom ne sadrže gluten, ali, ukoliko ga ipak ima, to mora da bude naznačeno na listi sastojaka prema propisima o „Označavanju alergena”.

 

 Da li kozmetički proizvodi i proizvodi za higijenu sadrže gluten?

 Da li kozmetički proizvodi i proizvodi za higijenu sadrže gluten?

Neki kozmetički proizvodi mogu da sadrže gluten. Pogledajte listu sastojaka da biste bili sigurni: ako sastojci nose imena poput Triticum (pšenica, na primer Triticum aestivum, Triticum vulgare), Hordeum (ječam), Secale cereale (raž), Triticum spelta (spelta) ili Avena (ovas) onda proizvod najverovatnije sadrži gluten. Još jednom: budite oprezni, ali ne paničite. Najbolje je koristiti proizvode za lice i usta bez glutena. Nemačko udruženje za celijakiju (DZG) preporučuje oprez sa kremama za lice, šminkom ili proizvodima za čišćenje lica. Jer ovo je činjenica: kozmetičke kompanije nisu dužne da se izjasne da li proizvodi sadrže gluten ili druge alergene. Nema opasnosti kod proizvoda isključivo za spoljašnju upotrebu (šamponi, gel za tuširanje, krema za telo). Međutim, treba biti oprezan sa decom, jer postoji opasnost od gutanja; u ovom slučaju je najbolje potpuno izbegavati kozmetičke proizvode koji sadrže gluten.

 Da li čips od krompira i kokice sadrže gluten?

 Da li čips od krompira i kokice sadrže gluten?

Čini se očiglednim da čips od krompira i kokice od kukuruza ne sadrže gluten – međutim, kada se radi o industrijskim proizvodima, nažalost, ne postoji način da budemo sigurni. Budući da se gluten često koristi tokom proizvodnog procesa kao sredstvo za stabilizaciju, a posebno kao nosilac začina i aroma, morate verovati iskrenom odgovoru proizvođača ili najbolje da te proizvode uopšte ne isprobavate. Eventualno možete napraviti kokice kod kuće. Pored toga tu su i ukusne grickalice kompanije Schär – slatke i slane. Tako da ništa ne može sprečiti prijatno filmsko veče – bilo kod kuće ili u bioskopu.

 Da li su dozvoljena odstupanja u ishrani kod osoba sa celijakijom?

 Da li su dozvoljena odstupanja u ishrani kod osoba sa celijakijom?

Ne, sa ovom bolešću nema odstupanja! Pravilo je da nikad ne unosite gluten, jer vaše crevne resice i vaš imunološki sistem reaguju na gluten, čak i ako ga ne osećate ili bar ne odmah. Na primer: čak i ako u početku deluje da je sve u redu, vaš imunološki sistem i dalje reaguje i crevne resice mogu da se oštete. Treba da znate da hranom koja sadrži gluten možete trajno oštetiti crevo.   Dugoročno vaše crevo više neće moći dobro da apsorbuje vitalne hranljive materije. Što više odstupanja dopuštate, više pati sluzokoža vašeg tankog creva. To može dovesti do neuhranjenosti, a ona do novih simptoma i sekundarnih bolesti. Da biste se bez opterećenja zabavljali u svakodnevnom životu na duge staze, toplo preporučujemo da se odmaknete od porcija koje sadrže gluten. Danas su alternativni oblici ishrane u modi i sigurno će i vaši prijatelji ponekad uživati u isprobavanju vaše hrane!

 Da li su neophodni kontrolni pregledi kod pacijenata sa celijakijom?

 Da li su neophodni kontrolni pregledi kod pacijenata sa celijakijom?

Posle 1–2 godine ishrane bez glutena nisu potrebni dodatni invazivni pregledi.
Preporučuju se kontrolni pregledi kako bi se izbegli nedostaci ili komplikacije ili kako bi se proverila usklađenost sa ishranom (ovo ukazuje na to koliko se konkretna osoba pridržava plana ishrane). U principu se preporučuju kontrolni pregledi 3 meseca i 1 godinu nakon dijagnoze. Posle toga se jednom godišnje (doživotno) preporučuju sledeći pregledi:
• Klinički pregled: težina, visina, indeks telesne mase, pubertetski status kod dece, opšte zdravstveno stanje
• Laboratorijske analize: analiza antitela u krvi i, po potrebi, dodatni pregledi u zavisnosti od simptoma
• Savetovanje sa nutricionistom

Biopsija se preporučuje ako nema komplikacija i ako je dijagnoza postavljena nakon treće godine života.  (“ A biopsy is recommended if there are no complications and if the diagnosis is made after the third year of life.“ – why should someone do the biopsy if there is no complications?)
Ako nema sumnje u vezi sa dijagnozom, onda je neopravdano vršiti dodatnu biopsiju tankog creva kako bi se proverilo da li se sluzokoža vratila u normalno stanje. Međutim, preporučujemo redovne lekarske preglede radi provere nekih laboratorijskih vrednosti, posebno sledećih:
• Nivo gvožđa u krvi (krvna slika, gvožđe, feritin). Stalni nedostatak gvožđa može se nadoknaditi oralnim dodacima gvožđa
• Anti-tTG antitela (pozitivni rezultati ukazuju na to da se bezglutenska dijeta nije strogo poštovala)
• Pregledi za rano otkrivanje postojećih ili mogućih autoimunih bolesti.

Kontrola osteoporoze merenjem gustine kostiju posebno je neophodna za žene kod kojih je kasno dijagnostikovana celijakija. Ako se prilikom pregleda utvrdi primetno povećanje telesne težine, preporučujemo vam da izvršite metaboličke preglede prvog stepena (ukupan holesterol, HDL holesterol, trigliceridi, glukoza). Kod bliskih srodnika osoba sa celijakijom (deca, braća/sestre, roditelji) predispozicija za celijakiju je veća (oko 10%) nego kod opšte populacije. Stoga se preporučuje da direktni srodnici urade serološku analizu ili da se podvrgnu HLA-DQ2 i HLA-DQ8 genotipizaciji. Genotip ukazuje na to da li osoba koja se ispituje ima genetsku predispoziciju za celijakiju ili ne.

 

 Da li proizvodi bez glutena sadrže veće količine šećera?

 Da li proizvodi bez glutena sadrže veće količine šećera?

U većini slučajeva proizvodi kompanije Schär sadrže manje šećera od njihovih ekvivalenata koji sadrže gluten. Po pravilu, uvek upoređujemo svoje recepte sa popularnim verzijama koje sadrže gluten. Cilj nam je da poboljšamo nutritivni profil tamo gde je to moguće, ali u najmanju ruku da bude uporediv sa ekvivalentima koji sadrže gluten.
Ovde možete naći kompletan spisak proizvoda sa listom njihovih odgovarajućih sastojaka.

 Da li proizvodi kompanije Schär sadrže genetski modifikovane sastojke?

 Da li proizvodi kompanije Schär sadrže genetski modifikovane sastojke?

Vaša bezbednost i kvalitet naših proizvoda naš su glavni prioritet. Stoga mi i naši dobavljači ne koristimo sirovine deklarisane kao genetski modifikovane, a to se proverava procesom unutrašnje kontrole. Uzgoj GMO kukuruza i pirinča nije dozvoljen u Evropi i redovno se pridržavamo zakonskih zahteva. Sadržaj GMO iznad 0,9% mora biti naveden na listi sastojaka. Sadržaj GMO ispod 0,1% smatra se sadržajem koji nije moguće otkriti. Pored toga, imamo ugovore sa svim svojim poljoprivrednicima, što nam omogućava da budemo sigurni da oni uzgajaju sirovine tačno u skladu s našim smernicama.

 Da li su proizvodi kompanije Schär pogodni pri praktikovanju FODMAP dijete?

 Da li su proizvodi kompanije Schär pogodni pri praktikovanju FODMAP dijete?

Kompanija Schär je specijalizovana za proizvodnju hrane bez glutena i pšenice. Osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva (IBS, disfunkcija creva) naročito se preporučuje da se pridržavaju niske FODMAP dijete kako bi ublažili simptome. Neki od naših proizvoda pogodni su za ljude koji se pridržavaju niske FODMAP dijete.

 Da li su proizvodi kompanije Schär veganski?

 Da li su proizvodi kompanije Schär veganski?

 

Mnogi naši proizvodi pogodni su za vegane. Ako u proizvodnji koristimo sastojke životinjskog porekla, oni su navedeni na listi sastojaka. Ovde možete naći naš asortiman proizvoda koji su pogodni za vegane. Imajte na umu da se recepti mogu menjati. Uvek proverite informacije na listi sastojaka.

 Pripremite se za nepredviđene situacije

 Pripremite se za nepredviđene situacije

Naravno da niko ne očekuje da će se nešto dogoditi. Međutim, da biste se pripremili za slučaj nepredviđene situacije, i to, na primer, ako dođe do kontaminacije glutenom, najbolje je da imate propusnicu za osobe sa celijakijom ili bar oznaku da imate celijakiju. Takođe je poželjan spisak osoba za kontakt sa brojevima telefona u slučaju nepredviđene situacije. To bi trebalo da budu, na primer, vaši roditelji ili zakonski staratelji, ali takođe i lekar ili nutricionista. Na taj način će osobe koje vam prve priteknu u pomoć znati da imate alergiju na gluten ili osetljivost na gluten i moći će da reaguju u skladu s tim – u slučaju da to ne možete da objasnite lično.

 

 Dobro se informišite o celijakiji i glutenu

 Dobro se informišite o celijakiji i glutenu

Mnogo je pitanja, posebno u vezi sa ograničenjima u svakodnevnom unosu hrane i strahom od gubitka na kvalitetu života. Međutim, vaš strah je potpuno neutemeljen, jer danas ljudi koji pate od celijakije mogu manje-više živeti životom bez simptoma. Da biste donosili prave svakodnevne odluke, dobro se informišite o celijakiji i glutenu. Što više znate, možete bolje da reagujete u teškim situacijama i možete objasniti drugima zašto je ishrana bez glutena toliko važna za vas.  Treba se pridržavati samo nekoliko pravila. Život sa celijakijom definitivno može biti život bez kompromisa. Na našoj veb-stranici možete pronaći puno tehničkih informacija i saveta  na temu netolerancije na gluten, celijakije, hrane bez glutena i proizvoda bez glutena – osim toga, informacije možete pronaći i na raznim mestima koja se bave celijakijom, kao što su, na primer udruženja za celijakiju, ili direktno od nutricionista.

 Može li celijakija da dovede do osteoporoze?

 Može li celijakija da dovede do osteoporoze?

Uz potvrđenu dijagnozu celijakije, takođe treba izvršiti ispitivanje gustine kostiju. Za one kojima je dijagnostikovana celijakija, unos hrane koja sadrži gluten dovodi do upale sluzokože tankog creva. Hranljivi sastojci se, stoga, reabsorbuju samo delimično u crevima i to često dovodi do nedostatka vitamina i minerala. Vitamin D, kalcijum i magnezijum su veoma važni za zdrave kosti. Reakcija upalom ima dalji negativan uticaj na gustinu kostiju. Zbog toga ljudi koji boluju od celijakije imaju veći rizik od nastanka osteoporoze. (you can’t say that someone is hit by celiac disease in Serbian language)
Nakon oporavka sluzokože tankog creva postignutog pridržavanjem dijete bez glutena, svi vitamini i minerali mogu ponovo da se apsorbuju bez problema.
Nemačko udruženje za ishranu odraslima preporučuje dnevni unos od oko 1.000 mg kalcijuma kroz hranu. Sledeće namirnice su posebno bogate kalcijumom:
• Mlečni proizvodi: mleko, jogurt, vurda (3 porcije dnevno su dovoljne da zadovolje potrebe odrasle osobe)
• Mineralna voda bogata kalcijumom
• Zeleno povrće (brokoli, praziluk, komorač)
Pored kalcijuma, važno je unositi i dovoljno vitamina D; ovo osigurava apsorpciju kalcijuma iz creva. Pored toga treba obavljati i redovne aktivnosti kako bi se podstakao metabolizam kostiju.

 Mogu li da prihvatim hranu od drugih ljudi?

 Mogu li da prihvatim hranu od drugih ljudi?

Prijatelj vam nudi nešto za jelo – ali ne znate da li ta hrana sadrži gluten? Koliko god ovo glupo izgledalo: uzdržite se od toga. Ostanite jaki naročito kada vam odrasli nešto ponude, a zapravo ne znaju šta je celijakija i zašto je dijeta bez glutena važna. Vi najbolje znate šta je dobro za vas, a šta treba da izbegavate. Ne dozvolite drugima da vas nagovore, vaše telo će vam biti zahvalno!

 Mogu li da jedem pomfrit sa kečapom i majonezom?

 Mogu li da jedem pomfrit sa kečapom i majonezom?

Čak i pomfrit može da sadrži sastojke sa glutenom ili se prži u fritezama u kojima se prethodno pržila pohovana hrana. Ni u ovom slučaju ne sme se potceniti kontaminacija
Zbog toga uvek treba s velikom pažnjom da pročitate listu sastojaka na ambalaži. Na štandu sa hranom uvek pažljivo posmatrajte ili pitajte šta i kako se prži. Isto je i sa kečapom i majonezom: iz prehrambeno-tehnoloških razloga, na primer, da bi se zgusnuli ili stabilizovali, dodaju im se sastojci koji sadrže gluten i zato ih treba izbegavati ako patite od netolerancije na gluten. Da biste bili sigurni, najbolje je da pročitate listu sastojaka na ambalaži ili da jednostavno pitate, ako ima potrebe.

 Mogu li da jedem ćevape u lepinji?

 Mogu li da jedem ćevape u lepinji?

Sigurno znate da je lepinja tipičan izvor glutena. Stoga, hleb, naravno, mora da bude bez glutena. Sam sastojak ćevapa je uglavnom bezopasan. Ipak, i u ovom slučaju takođe treba da pitate da biste bili sigurni. Mleveno meso se često meša sa prezlama, a i u sosovima i začinima mogu se naći tragovi glutena. Sve je veći broj štandova sa hranom koji nude pljeskavice bez glutena i ćevape u lepinji. Kao i uvek, najbolji način da budete sigurni je da jednostavno pitate!

 

 Mogu li da jedem ovas?

 Mogu li da jedem ovas?

U principu, da, jer ovas po prirodi ne sadrži gluten. Sve dok jedete nekontaminirani ovas , onda je u redu, jer je ovas bogat važnim sastojcima:
– B vitaminima
– Cinkom
– Gvožđem
– Magnezijumom
– Proteinima
– Polinezasićenim masnim kiselinama
IPAK, pre nego što odlučite da jedete ovas, najbolje je da porazgovarate sa svojim lekarom. Za razliku od ostalih žitarica koje sadrže gluten, ovas sadrži Avenin, proteinsku komponentu koja je umereno pogodna za svakodnevnu ishranu bez glutena.
Ako imate netoleranciju na Avenin, trebalo bi da se potpuno odreknete ovsa.

 Mogu li u pekari da naručim hleb bez glutena?

 Mogu li u pekari da naručim hleb bez glutena?

Svaki pekar može da napravi hleb bez glutena, ali je opasnost od kontaminacije hranom koja sadrži gluten u pekari izuzetno velika. Najbolje je pitati pekara da li koristi zasebnu rernu kako biste mogli da uživate u pecivu bez brige.
Ovde  možete pronaći savete za lako pečenje kod kuće bez ikakvih problema.

 Mogu li direktno od vas da naručim proizvode kompanije Schär?

 Mogu li direktno od vas da naručim proizvode kompanije Schär?

Sva prodajna mesta u svojoj blizini naći ćete na našoj veb-stranici.
Proizvode kompanije Schär možete kupiti isključivo od prodavca u svojoj blizini ili preko interneta na adresama:
Santamed
Amazon

 Može li se rizik od dobijanja celijakije smanjiti uvođenjem hrane koja sadrži gluten u kasnijoj fazi?

 Može li se rizik od dobijanja celijakije smanjiti uvođenjem hrane koja sadrži gluten u kasnijoj fazi?

Prema novom američkom istraživanju, kod dece sa genetskom dispozicijom veće konzumiranje glutena u prvih pet godina života povezano je s većim rizikom od celijakalnog autoimuniteta i celijakije. U ovom istraživanju ispitivano je više od 6.600 dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina. Što je dete više konzumiralo gluten, to je bio veći rizik od celijakije.
Međutim, neophodna su dalja ispitivanja kako bi se potvrdio rezultat istraživanja.

(Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31408136)

 Celijakija i dijabetes

 Celijakija i dijabetes

Razlozi su isti. Uravnotežena ishrana je rešenje za oba slučaja.

Pet do deset odsto ljudi sa dijabetesom tipa I (insulin-zavisni dijabetes) takođe ima celijakiju. Da bi se lečile obe bolesti, treba se pridržavati stroge, ali ne potpuno restriktivne dijete. Danas se dijabetičarima preporučuje „normalna” uravnotežena ishrana, što se odnosi na kalorije, proteine, šećer i masti, bez obzira da li imaju celijakiju ili ne. Da bi se izbegao povišen nivo šećera u krvi nakon uzimanja hrane, složeni ugljeni hidrati (hleb, testenine – naravno, bez glutena) i hrana bogata vlaknima (povrće, mahunarke i sveže voće) bolji su od one sa visokim sadržajem monosaharida (slatkiši i šećer).
Hranu sa visokim sadržajem monosaharida treba jesti umereno. Kada su u pitanju masti, one biljnog porekla (na primer, hladno ceđeno maslinovo ulje, ulje semenki) i hrana sa polinezasićenim masnim kiselinama (na primer, riba) bolji su jer pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi. Lečenje celijakije takođe ima pozitivne efekte na dijabetes, jer se metabolizam bolje kontroliše i takođe smanjuje potrebu za insulinom. Pored toga, na ovaj način mogu se izbeći moguće skrivene komplikacije, poput anemije ili krhkosti kostiju.

 Celijakija i netolerancija na laktozu

 Celijakija i netolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu i celijakija često se javljaju zajedno, ali iz različitih razloga.

Pre dijagnoze, a i na samom početku bolesti, oboleli od celijakije mogu takođe imati netoleranciju na laktozu <LINK>, uzrokovanu oštećenjem sluzokože tankog creva. U nekim slučajevima, međutim, netolerancija na laktozu nakon započinjanja dijete bez glutena i normalizacije sluzokože i dalje se zadržava. Razlog tome je nedostatak genetskog enzima, što se generalno vrlo često javlja u populaciji Južne Evrope, ali nije uzrokovan celijakijom. U tim slučajevima unos namirnica koje sadrže laktozu (posebno mleko) može dovesti do trajnih simptoma kao što su bolovi u stomaku ili nadimanje. Da biste izlečili netoleranciju na laktozu, morate da izbegavate hranu koja sadrži visok nivo laktoze (punomasno mleko, mlečni sladoled, krem sir). Umesto punomasnog mleka može se koristiti mleko bez laktoze, koje je dostupno u skoro svakom supermarketu. Budući da takve osobe mogu tolerisati određenu količinu laktoze, mlečni proizvodi, poput jogurta ili tvrdog sira, uglavnom su bezopasni.
Kompanija Schär takođe nudi širok asortiman proizvoda bez laktoze .

 Dermatitis Herpetiformis

 Dermatitis Herpetiformis

Dermatitis Herpetiformis, poznat i kao „Duringova bolest”, hronična je bolest kože sa simptomima poput svraba i ekcema. Primetna je po crvenim pustulama i plikovima, koji se pojavljuju na laktovima, kolenima, zadnjici, vratu, grlu, ramenima, kao i na donjem delu leđa. Osip je sličan osipu koji izaziva Herpes virus, ali ne bi trebalo da se zameni za virus.
Veza između Dermatitisa Herpetiformisa i celijakije je u tome što se obe bolesti manifestuju osetljivom reakcijom na gluten. To ne znači da se oba stanja uvek pojavljuju zajedno. Da bi se izbegli istovremeni simptomi celijakije i Dermatitisa Herpetiformisa, treba se pridržavati dijete bez glutena.

 Da li proizvodi bez glutena goje?

 Da li proizvodi bez glutena goje?

Ne, ovo je mit. Proizvodi bez glutena imaju hranljive vrednosti uporedive sa konvencionalnim proizvodima. Treba obratiti pažnju na dijetetska vlakna, proteine i sadržaj masti. Generalno je važna uravnotežena dijeta. Međutim, proizvodi bez glutena, kako neki sugerišu, ne pomažu u gubitku kilograma.

 Da li pivo sadrži gluten?

 Da li pivo sadrži gluten?

U principu, da, jer se pivo proizvodi od ječma, koji sadrži gluten. Iako ga ima u vrlo maloj količini, nije preporučljivo ako patite od netolerancije na gluten. Međutim, ima izuzetaka: Neki proizvođači nude posebno pivo bez glutena, koje se pravi od pirinča, kukuruza, prosa, sirka, heljde ili soje. Kod ostalih piva koja su označena kao bezglutenska, gluten se naknadno ekstrahuje kroz određeni postupak.

 Da li sladoled sadrži gluten?

 Da li sladoled sadrži gluten?

Nažalost, glutena može biti u vrstama sladoleda koje dobijate iz poslastičarnice, u upakovanom sladoledu i točenom sladoledu, jer se dodaje mnogim osnovnim smešama od kojih se pravi sladoled. Da biste bili sigurni, najbolje je da pitate ili pogledate listu sastojaka. Kornet naravno mora biti bezglutenski. (translation of this sentence was: „Of course the cone does not contain gluten.“ Which is very dangerous mistake. In English version it is written: „The cone must of coure be gluten free.“ Because of this kind of mistakes my advice is to give texts to person who understand what is celiac to translate.)Ne postoji rizik od leda. Naravno, ako sami pravite sladoled kod kuće, najbolje znate šta je u njemu!
Pa, želite li da se osvežite?

 Da li kompanija Schär šalje uzorke proizvoda?

 Da li kompanija Schär šalje uzorke proizvoda?

Uzorci proizvoda povremeno se šalju potrošačima koji su se registrovali punim imenom i adresom u našoj bazi podataka i koji su nam dali dozvolu da im šaljemo reklamni materijal.
Novodijagnostikovani pacijenti mogu da dobiju paket dobrodošlice ako su dobili karticu od lekara ili savetnika za ishranu.

 Dijeta bez glutena i autizam

 Dijeta bez glutena i autizam

Kod mnogih autističnih osoba loša probava kazeina (mlečnih proteina) i glutena dovodi do stvaranja dva opijata (opojne supstance kao što su heroin ili morfijum), koja ulaze u cirkulaciju i napadaju nervni sistem. Prisustvo ovih opijata može se ustanoviti posebnim analizama urina, jer je zbog nepotpune razgradnje kazeina i glutena nivo peptida u urinu povišen. Oboleli imaju veću propustljivost creva.
Prema tome, peptidi ulaze u krvotok i prolaze kroz krvno-moždanu barijeru, gde reaguju sa opijatskim receptorima u mozgu, što proizvodi dejstvo slično dejstvu morfijuma i heroina.
Iako je do sada ispitano samo nekoliko slučajeva, u dve trećine ovih slučajeva rezultati ispitivanja su bili pozitivni, zbog čega je u nekim slučajevima propisana i dijeta sa malo mleka i glutena ili čak dijeta bez mleka i glutena. Ovo je dovelo do znatnog poboljšanja ponašanja osoba sa autizmom. Naročito je došlo do poboljšanja jezika, kontakta očima, reaktivnosti i društvenih interesa, ali i gastrointestinalnih problema i alergijskih simptoma

 Restorani bez glutena

 Restorani bez glutena

U restoranu ste i na meniju nisu jasno naznačena i odvojena jela bez glutena? Onda postoji samo jedno rešenje: pitajte kuvara direktno ili zamolite konobara da proveri u kuhinji, ako niste sigurni. Vaše je pravo da izaberete jelo koje je pripremljeno bez glutena i oni vam sigurno mogu ponuditi nešto tako. Ako pripremaju svežu hranu, gluten jednostavno mogu da izbegnu. Vrlo često kuvar unapred ima spremnu hranu za nekoga ko mora da izbegava gluten – ili druge hranljive sastojke.
Ovde možete pronaći brojne restorane i kafiće koji nude jela bez glutena.

 Kako da pravilno protumačim listu sastojaka?

 Kako da pravilno protumačim listu sastojaka?

OBAVEZNO pogledajte listu sastojaka kada kupujete proizvode bez glutena! Ali gde se još gluten krije osim u pšenici? Najlakši način je ako pronađete simbol precrtanog klasa pšenice, koji jasno ukazuje na hranu bez glutena. U suprotnom vam može pomoći ova asocijacija na proizvode bez glutena: Što je hrana svežija, to sadrži manje glutena, a što se duže obrađuje, veća je verovatnoća da sadrži gluten. Posebno obratite pažnju na gotove proizvode ili hranu poput začina, šunke, kobasica, pudinga, sladoleda i jogurta: ovde se vrlo često dodaje gluten iz tehnoloških razloga i ne navodi se na listi sastojaka, jer je dobar nosilac aroma ili deluje kao stabilizator. Takođe treba voditi računa kada koristite začine i sosove (kečap, senf, majonez…). Ovde možete pronaći još saveta za kupovinu proizvoda bez glutena. Rečenica „Može sadržati tragove glutena” na ambalaži može da bude korisna.

 Kako da prepoznam alergene u proizvodima kompanije Schär?

 Kako da prepoznam alergene u proizvodima kompanije Schär?

Od kraja 2005. svi prehrambeni proizvodi koji mogu da izazovu alergijsku reakciju (poput glutena), bez obzira na sadržanu formu ili količinu, moraju biti naznačeni na etiketi proizvoda.
14 najčešćih pokretača alergija i drugih netolerancija su:
• Žitarice koje sadrže gluten *
• Mleko *
• Jaja *
• Soja *
• Kikiriki *
• Orašasti plodovi (bademi, lešnici, orasi, indijski orasi, pekan orasi, brazilski orasi, pistaći, makadamija i kvinslandski orasi) *
• Celer *
• Senf *
• Rakovi *
• Riba *
• Susam *
• Lupina *
• Mekušci *
• Sumpor-dioksid i sulfiti u koncentraciji većoj od 10 mg/kg ili 10 mg/litar

*i proizvodi od njih

Da bi vam pomogla da lako i ugodno prepoznate alergene svakog proizvoda i na taj način budete u mogućnosti da izaberete najidealnije prehrambene proizvode prema svojim prehrambenim zahtevima, kompanija Schär je razvila jasan sistem razlikovanja.

Bez:
Napomena „bez” ukazuje da određeni proizvod ne sadrži alergene. Garantovano je odsustvo alergena (na primer: bez glutena, pšenice, laktoze).

Bez dodatka:
Napomena „bez dodatka” opisuje koji sastojci ne učestvuju u pripremi ovog proizvoda. Međutim, nenamerne unakrsne kontaminacije ne mogu se isključiti (na primer bez dodatka mleka, jaja, soje). Ako proizvod sadrži alergene, to će biti navedeno podebljanim slovima na listi sastojaka.

Šta znači oznaka upozorenja: „Može sadržati tragove…”?
Obavezno je naznačiti alergene, ali mogući nenamerni kontakt proizvoda s tim alergenima ne mora da bude naznačen. Ako se, na primer, mlečna čokolada proizvodi nakon čokolade sa orašastim plodovima, tragovi orašastih plodova mogu da pređu u mlečnu čokoladu. Da bi ukazali na ove slučajeve, proizvođači često koriste izraz „može sadržati tragove…”. Ova naznaka nije obavezna po zakonu.

Na našoj veb-stranici pomoću našeg filtera možete posebno tražiti proizvode bez određenih alergena.

 Kako da prepoznam bezglutensku hranu?

 Kako da prepoznam bezglutensku hranu?

Nove smernice EU o označavanju hrane olakšale su prepoznavanje takozvanih „rizičnih” prehrambenih proizvoda. Prema ovim smernicama, proizvođači hrane moraju da naznače da li prehrambeni proizvod sadrži gluten, čak i ako ga ima samo u neznatnim tragovima. Svestan ili nesvestan unos hrane koja sadrži gluten često ne dovodi do simptoma koji su vredni pažnje, ali dugoročno mogu dovesti do dodatnog oštećenja sluzokože creva. Stoga je važno uvek obratiti pažnju prilikom izbora namirnica ili prilikom jedenja, bez upadanja u paniku pri pomisli na gluten ili osećaja psihološke traume – ova ponašanja su potpuno neopravdana.

Bezopasne namirnice
Ima mnogo proizvoda koji po prirodi ne sadrže gluten i bezopasni su: pirinač, kukuruz, krompir, mahunarke, heljda, tapioka, kesten, mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, biljna ulja, voće i povrće. Takođe su brojni proizvodi posebno proizvedeni za one koji boluju od celijakije (hleb, testenine, kolači, kore od pice, brašno, keks, slatkiši, smrznuta hrana). Ovi posebni proizvodi prepoznatljivi su po simbolu precrtanog klasa pšenice. Ovaj simbol garantuje da proizvod ne sadrži gluten.

Rizične namirnice
Rizični su oni prehrambeni proizvodi koji bi mogli da sadrže gluten ili pšenicu kao sastojak ili aditiv. To su, na primer, gotova jela, kobasice, soja sosovi, sladoled. Kod ovih proizvoda je veoma važno pažljivo pročitati listu sastojaka na ambalaži. Rizični su i oni prehrambeni proizvodi koji su tokom procesa proizvodnje mogli biti kontaminirani glutenom.

Namirnice
Zabranjena je sva hrana koja sadrži pšenicu, speltu, kamut, tritikale, ječam ili raž.
Na našem grafikonu možete videti pregled prehrambenih proizvoda koje možete jesti bez oklevanja, onih na koje morate obratiti pažnju i onih koji su apsolutno zabranjeni.

 Kako nastaje celijakija?

 Kako nastaje celijakija?

Celijakija je složeno patološko stanje izazvano interakcijom različitih genetskih i egzogenih faktora.

Genetski faktori
Da genetski faktori takođe igraju ulogu potvrđuje i činjenica da je stopa pojave celijakije desetostruko veća kod direktnih srodnika u odnosu na opštu populaciju. Međutim, brojni geni koji regulišu naslednu predispoziciju još uvek nisu istraženi. Među njima su važni neki faktori HLA sistema, genskog kompleksa, čiji je zadatak da prepozna egzogene molekule. Kod većine ljudi sa celijakijom (najmanje 95%) utvrđena je genetska predispozicija (HLA-DQ2 i DQ8). HLA-DQ2/DQ8 su neophodni da bi se bolest razvila, ali nisu samo oni odgovorni za nju. Zapravo su isti genetski faktori primećeni kod velikog broja zdravih ljudi (20% – 30% opšte populacije). Dokazi o HLA-DQ2 i HLA-DQ8 ne znače da će se celijakija zaista razviti. Međutim, rizik je očigledno veći. S tim u vezi, važno je da se deca redovno testiraju na antitela celijakije. Kod novorođenčadi uopšte je važno obratiti pažnju na trajanje dojenja i uvođenje glutena. Visoke doze glutena tokom prve godine života pogoduju razvoju celijakije, ukoliko već postoji genetska predispozicija.

Egzogeni faktor
Jedini poznati egzogeni faktor koji igra ulogu kod celijakije je prisustvo glutena u svakodnevnoj ishrani osobe.

 Koliko dugo hleb kompanije Schär zadržava svežinu?

 Koliko dugo hleb kompanije Schär zadržava svežinu?

U kompaniji Schär ne koristimo konzervanse kao ni veliki broj drugih  nepotrebnih aditiva, u korist vašeg zdravlja.
Ako naš hleb čuvate u kutiji za hleb, koristite nalepnicu koja se može ponovo zalepiti ili hermetički zatvorenu kesu, on može ostati ( translation in this paragraph was very unclear. It was translated word by word) svež oko tri dana.
Najbolji način da se duže održi svežina hleba je da se zamrzne i po potrebi odmrzavaju pojedinačne kriške ili vekne.

 Kako pronaći naša prodajna mesta

 Kako pronaći naša prodajna mesta

Sva naša prodajna mesta širom sveta možete pronaći na mreži.
Pomoću naše aplikacije možete lako da tražite prodajna mesta u pokretu:

App Store

Google Play

 Alergičan/-na sam na nikl. Čega moram da se pridržavam kada je u pitanju hrana?

 Alergičan/-na sam na nikl. Čega moram da se pridržavam kada je u pitanju hrana?

Alergije na nikl pokreću se direktnim kontaktom sa materijalom koji sadrži nikl. Generalno je to puka kontaktna alergija. Kod malog procenta ljudi, konzumiranje prehrambenih proizvoda koji sadrže nikl može izazvati iritaciju kože. T-ćelije su ćelije odbrambenog sistema koje apsorbuju jone nikla i pretvaraju ih u memorijske ćelije. Kada dođe do novog kontakta s niklom, memorijske ćelije oslobađaju glasnike koji dovode do zapaljenske reakcije. Simptomi se kreću od osipa na koži do sistemskih manifestacija, koje variraju od blagih do jakih. Težak oblik alergije na nikl je sistemski sindrom alergije na nikl, koji se javlja sa hroničnim sistemskim simptomima (glavobolja, svrab, gastrointestinalne bolesti kao što je celijakija). Oni koji alergično reaguju na nikl treba da izbegavaju sve prehrambene proizvode koji sadrže nikl u većim količinama. Hrana koja sadrži nikl: proizvodi od kakaoa, mahunarke, orasi i semenke, školjke, kupus, soja, kukuruzno brašno, prirodni kvasac, proizvodi od pšenice koji sadrže gluten…

 Nisam zadovoljan/-na proizvodom, šta treba da radim?

 Nisam zadovoljan/-na proizvodom, šta treba da radim?

Žao nam je što niste zadovoljni jednim od naših proizvoda. Ako pošaljete e-poruku (cs@schaer.com) našem timu za korisničku podršku sa podacima o roku upotrebe, podacima o seriji i, ako je moguće, fotografijom, oni će moći da vam pomognu, ili možete da popunite naš obrazac za kontakt.

 Obavestite porodicu i prijatelje o bezglutenskoj dijeti

 Obavestite porodicu i prijatelje o bezglutenskoj dijeti

Najbolje je da vaša porodica i prijatelji znaju da morate da izbegavate gluten. Na ovaj način će znati da na rođendanskim proslavama , božićnim proslavama itd. za vas treba da obezbede alternativu ili da ćete sami poneti svoju bezglutensku hranu. Ako vaši prijatelji znaju za vašu netoleranciju na gluten, sigurno će pokazati razumevanje i interesovanje.
Na školskom izletu, tokom planinarenja, na školskoj proslavi – gde god da idete: uvek recite odgovornoj osobi da možete jesti samo proizvode bez glutena. Tako možete da budete sigurni da će vam ta osoba pružati podršku tokom dana i da će u nepredviđenim okolnostima znati kako da reaguje. Najbolje je da vi (ili vaši roditelji) obavestite organizatore pre izleta kako bi mogli unapred da planiraju vaše obroke bez glutena. Dobro planiranje pomaže vam da se opustite pri svakom izlasku!
Ovaj pregled pruža informacije vašoj užoj porodici i prijateljima o prehrambenim proizvodima koje možete da jedete bez brige i o onima koje treba izbegavati.

 

 Da li je alergija isto što i netolerancija?

 Da li je alergija isto što i netolerancija?

Ne, nije. Postoji specifična razlika između alergije i netolerancije. Iako glavni uzrok dve bolesti leži u proteinu žitarice, mehanizmi izazvani netolerancijom potpuno su različiti.
Kod alergije na hranu, imunološka odbrana tela snažno reaguje na zapravo bezopasnu hranu. Telo doživljava alergene u hrani kao strana tela i započinje imunološku reakciju. Posledice su teške alergijske reakcije do tačke alergijskog šoka. Ova reakcija se na telu pojavljuje kao:
– Iritacija kože,
– Otok,
– Svrab u ustima i grlu,
– Mučnina i povraćanje.
Najgora posledica je akutna prekomerna reakcija u obliku šoka, koja treba odmah da se leči. Okidači alergijskih reakcija nalaze se u brojnim prehrambenim proizvodima poput mleka, jaja, soje, ribe, pšenice, celera, senfa i orašastih plodova.
Netolerancija na hranu, međutim, utiče na metabolizam tela, a ne na njegov imunološki sistem. Simptomi su slični alergiji na hranu, međutim, bez opasnosti od alergijskog šoka. Pa ipak, i dalje postoje brojne reakcije nealergijske netolerancije koje izazivaju različite simptome. Na primer: Neophodan enzim za razgradnju hranljive materije nedostaje ili je neaktivan. Posledica je nefunkcionalan metabolizam, pri čemu telo može samo delimično da svari hranljive sastojke ili to ne može uopšte. To često dovodi do nadimanja, bolova u gastrointestinalnom traktu, zatvora i dijareje. Kod netolerancije i dalje se može jesti mala količina hranljivih sastojaka. Ako se izbegne ili smanji unos određenih prehrambenih proizvoda ili sastojaka hrane, simptomi uglavnom brzo nestaju i moguć je život bez simptoma.

 Da li se celijakija može izlečiti kod novorođenčadi?

 Da li se celijakija može izlečiti kod novorođenčadi?

Kod novorođenčadi celijakija se javlja uglavnom nakon 3–6 meseci, nakon uvođenja hrane koja sadrži gluten (griz itd.). Klasični simptomi su:
– Poremećaji rasta uz stagnaciju ili čak gubitak kilograma,
– Gubitak apetita
– Povraćanje
– Dijareja (međutim, i normalna stolica ili zatvor ne isključuju celijakiju)
– Naduven stomak
Mogući su i sledeći simptomi:
– Promene ličnosti, uključujući plačljivost ili nesvesticu
– Nezainteresovanost za igru

Što su deca starija kada bolest započne, češće se javljaju netipični procesi bez poznate klasične slike celijakije. Bolest se takođe može iskazati samo jednim simptomom.
Takozvana privremena (prolazna) celijakija u detinjstvu (uglavnom kod dece mlađe od 2 godine) daje različite kliničke, serološke i histološke nalaze povezane sa celijakijom.
Kroz bezglutensku ishranu ovi rezultati se smanjuju. Ako se gluten ponovo uvede u ishranu u kasnijim godinama, pacijenti nemaju simptome. Za ovaj oblik celijakije odgovorne su zarazne i alergijske bolesti creva.
Ako se dijagnoza celijakije postavi kod dece mlađe od dve godine, stručnjaci predlažu dalje izlaganje glutenu. Kod prolazne celijakije, simptomi se ne pojavljuju ponovo nakon određenog vremenskog perioda, čak i uz izloženost glutenu, i nema seroloških ili histoloških reakcija. Često se pogrešno govori o izlečenju bolesti. Međutim, ako kod ove dece takođe nema genetske predispozicije, ne možemo govoriti o celijakiji u užem smislu. Stoga ne možemo govoriti ni o izlečenju.

 Da li se celijakija može izlečiti?

 Da li se celijakija može izlečiti?

Ako se držite stroge dijete bez glutena, možete živeti bez simptoma.
Do sada nije poznat način izlečenja, pri kojem osoba sa ovom bolešću može ponovo da jede proizvode koji sadrže gluten, a da ne ošteti sluzokožu creva. Trenutno je stroga dijeta bez glutena jedina terapija koja garantuje optimalno zdravlje. Simptomi popuštaju, vrednosti izmerene serološkim pregledima i sluzokoža tankog creva se normalizuju. Zbog toga se, nakon dijagnostikovanja celijakije, govori o promenama u ishrani koje onima koji su pogođeni omogućavaju normalan život bez simptoma.

Istražuju se alternativne metode lečenja. Cilj je da se pacijent oslobodi „pritiska” dijete bez glutena. Istražuju se sledeće stvari: manje štetne vrste žitarica; enzimi koji mogu da metabolišu proteinske komponente koje su nekompatibilne za one koji su pogođeni celijakijom; lekovi sa antitransglutaminaznim efektom ili anticitokini i imunološki modulatori koji blokiraju odbrambenu reakciju protiv glutena (tzv. „vakcinacija”). Međutim, trenutno su ta istraživanja još uvek na samom početku. Korak od laboratorijskog do kliničkog ispitivanja takođe je na čekanju jer celijakija ne pogađa životinje. Budućnost je nesumnjivo svetla za one koji su pogođeni ovom bolešću; međutim, nije moguće predvideti kada će rezultati ovih istraživanja zaista moći da se primene. Takođe je važno napomenuti da će svaki novi tretman morati da prevagne nad postojećim, sigurnim, efikasnim i već dostupnim rešenjem – dijetom bez glutena. Jedino rešenje za celijakiju je odricanje od sve hrane napravljene od žitarica koje sadrže gluten. Čak i najmanja količina glutena može da prouzrokuje histološka oštećenja. Tragovi glutena mogu se naći u raznim prehrambenim proizvodima, pa je potrebna velika pažnja prilikom kupovine. Ovde možete pronaći pregled sve hrane koju možete jesti bez brige i one koju bi apsolutno trebalo da izbegavate.
Ovu promenu i uvođenje dijete bez glutena olakšavaju brojni proizvodi za one koji su pogođeni celijakijom (hleb, testenine, kolači, testo za picu, brašno, keks, slatkiši, smrznuti proizvodi). Ovi posebni proizvodi prepoznatljivi su po simbolu precrtanog klasa pšenice. Ovaj simbol garantuje da proizvod ne sadrži gluten. Dodatna pomoć u svakodnevnoj ishrani su spiskovi prehrambenih proizvoda koje su udruženja za celijakiju obezbedila i koji su dostupni u njihovim kancelarijama.

 Da li se proizvodi kompanije Schär mogu jesti i nakon isteka roka upotrebe?

 Da li se proizvodi kompanije Schär mogu jesti i nakon isteka roka upotrebe?

Kao proizvođač možemo da garantujemo kvalitet svojih proizvoda samo do isteka roka upotrebe. Međutim, proizvod se i dalje može konzumirati ako je u savršenom stanju. Odlučite sami da li su izgled, miris i ukus i dalje dobri.

 Da li je dozvoljeno ljubljenje osoba sa celijakijom?

 Da li je dozvoljeno ljubljenje osoba sa celijakijom?

Bez brige: naravno da je ljubljenje dozvoljeno! Celijakija je autoimuna bolest, a ne alergija koja može da izazove opasan šok. (Coeliac disease is not a food allergy or intolerance, it is an autoimmune disease.- translation was corect but English version is wrong. Celiac disease and gluten intolerance are totaly 2 different things) )U normalnim slučajevima količina glutena koja se prenosi poljupcima izuzetno je mala. Veoma strastvenim poljupcima možete nakratko da se uverite da su vaš dečko ili devojka potpuno progutali komad hleba. ( Translation is ok but I really have to ask are you sure you want to write this: „With very passionate kisses you can briefly make sure your boyfriend or girlfriend has completely swallowed the piece of bread.“?)  Pranje zuba nije potrebno. Osim toga: uživajte!

 Da li ambalaža proizvoda kompanije Schär može da se reciklira?

 Da li ambalaža proizvoda kompanije Schär može da se reciklira?

Stalno preispitujemo tehnologije dostupne na tržištu s ciljem poboljšanja svoje strategije održivosti. Želimo da postojeću plastičnu ambalažu učinimo pogodnom za recikliranje i smanjimo potrošnju materijala kako bismo optimizovali proizvode. Dugoročno tražimo alternativne materijale.
Naša peciva ne sadrže konzervanse i ne tretiraju se alkoholom. Pakovanje, stoga, mora da obezbedi najviši nivo zaštite od bilo kakvih oštećenja u tranzitu, spreči unakrsnu kontaminaciju glutenom i da osigura da proizvodi imaju dobar rok upotrebe. Plastična podloga koju koristimo za peciva Meisterbäckers se 100% može reciklirati i sastoji se od 45% recikliranog materijala.
Uveravamo vas da nam je naše okruženje važno.

 Postoji li veza između celijakije i netolerancije na fruktozu/malapsorpciju fruktoze.

 Postoji li veza između celijakije i netolerancije na fruktozu/malapsorpciju fruktoze.

Postoje dve vrste netolerancije na fruktozu.
Nasledna netolerancija na fruktozu, nasledni poremećaj metabolizma fruktoze, redak je enzimski poremećaj koji se odnosi na razgradnju fruktoze u jetri. Uzrokovan je odsustvom enzima Aldolaza B. Posledice su blaga do jaka hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi).
Mnogo je češća netolerancija na fruktozu u crevima, koja se obično naziva malapsorpcija fruktoze. Pogođeno je oko 30%–40% stanovništva. Uzrok malapsorpcije fruktoze je defekt transportnog proteina GLUT-5, koji normalno transportuje fruktozu kroz sluzokožu tankog creva. Kod malapsorpcije fruktoze to se ne dešava i fruktoza dospeva u debelo crevo gde uzrokuje simptome kao što su nadimanje, bolovi u stomaku i dijareja. Terapija za malapsorpciju fruktoze je dijeta sa niskom koncentracijom fruktoze, pri čemu nivo individualne tolerancije na fruktozu u velikoj meri varira. Pored toga, moraju se izbegavati veštački šećeri poput sorbitola, manitola i ksilitola, koji dodatno inhibiraju apsorpciju fruktoze. Prema nekim studijama, hrana koja sadrži srazmerno više glukoze od fruktoze uglavnom se bolje podnosi. Postoje liste sa dozvoljenim namirnicama.
U slučaju celijakije se, oštećenjem sluzokože tankog creva, može razviti privremena netolerancija na fruktozu. To uglavnom nestaje kada se sluzokoža regeneriše hranom bez glutena.

 Da li je osetljivost na pšenicu ili, preciznije, gluten, blaži oblik celijakije?

 Da li je osetljivost na pšenicu ili, preciznije, gluten, blaži oblik celijakije?

 

Postoje ljudi kod kojih je celijakija isključena, ali koji, bez obzira na to, imaju simptome slične simptomima celijakije kada jedu hranu koja sadrži gluten. Ova pojava naziva se osetljivost na gluten ili osetljivost na pšenicu i trenutno se prilično aktivno istražuje.
Međutim, to nije blaži oblik celijakije, jer osetljivost na gluten nije imunološka i ne formiraju se antitela. Osetljivost na pšenicu  opisuje netoleranciju prema komponentama pšenice. Uzrok su možda inhibitori amilaze-tripsin (ATI) povezani sa proizvodima koji sadrže gluten, a ne gluten sadržan u pšenici. Važno je ipak uvek porazgovarati sa lekarom, jer samo on zaista može da utvrdi uzrok simptoma i postavi vam tačnu dijagnozu.

Simptomi celijakije:
– Urođena autoimuna reakcija
– Smanjenje resica u crevima
– Tipična enteropatija

Simptomi osetljivosti na pšenicu:
– Neobjašnjiva autoimuna reakcija
– Nema enteropatije

Dodatne informacije o simptomima i razlikama od celijakije možete pronaći ovde: Novosti Schaer – Objave – Bezglutena-Rs – Bezglutenska dijeta

 Da li pšenični skrob sadrži gluten?

 Da li pšenični skrob sadrži gluten?

Pšenični skrob bez glutena većina ljudi pogođenih celijakijom dobro podnosi. Pri proizvodnji pšeničnog skroba bez glutena, gluten rastvorljiv u vodi uklanja se iz pšeničnog skroba mlazom i centrifugiranjem. Što se češće pšenični skrob ispira, to je manji preostali sadržaj proteina.
Prema Komisiji za Codex Alimentarius i uredbi EU od 20. januara 2009. godine, prehrambeni proizvodi sa najviše 20 ppm (2 mg/100 g) glutena su „bez glutena”. Prehrambeni proizvodi sa 21–100 ppm moraju da imaju oznaku „mali sadržaj glutena” ili „nizak nivo glutena”. Pšenični skrob se ipak mora spomenuti na spisku sastojaka i naglasiti kao alergen. Pažnja: osobe koje su alergične na pšenicu treba da izbegavaju proizvode koji sadrže pšenični skrob bez glutena, jer je protein pšenice pokretač alergije a ne komponenta proteina žitarice „gluten”.

 Život bez problema sa celijakijom

 Život bez problema sa celijakijom

Kaže se da celijakija nakon dijagnoze više nije bolest, već stil života, usled činjenice da se nakon početka specijalnog tretmana opšte stanje brzo poboljšava; međutim, treba naučiti živeti prema novim pravilima koje donosi promena u načinu ishrane. Brojni proizvodi bez glutena, koje su razvili razni proizvođači hrane, značajno su doprineli podizanju kvaliteta života obolelih od ove bolesti. Proizvodi bez glutena dostupni su gotovo svuda, takođe i u supermarketima, kao praktična hrana ili za upotrebu kod kuće i za pečenje. Ograničenja u ishrani postaju primetna samo kada se jede u restoranima, kafićima ili menzama, jer je izbor proizvoda bez glutena tamo još uvek ograničen. Međutim, i u ovom sektoru situacija se poboljšava iz godine u godinu, takođe zahvaljujući sve većoj svesti različitih institucija i medija.
Na našoj veb-stranici  možete pronaći restorane širom sveta koji nude hranu bez glutena.

U školi
Mnogo škola je u mogućnosti da garantuje deci hranu bez glutena; međutim, još uvek je važno da se roditelji pobrinu da nastavnici i osoblje kuhinje znaju za problem. Uz veliki izbor slatko-slanih grickalica bez glutena , i posebne situacije, poput školskih putovanja ili rođendana, mogu se rešiti bez problema.

Adolescencija
„Izuzeci” u ishrani bez glutena naročito su česti kod adolescenata, jer je mnogima teško da prihvate činjenicu da moraju da jedu nešto drugačije od svih ostalih ili to ne žele otvoreno da pokažu. Odsustvo neposrednih simptoma može lako dovesti do dodatnih povremenih izuzetaka. Šta treba učiniti u ovim slučajevima? Pripisivanje krivice ili – što je još gore – pretnje, sigurno nisu na mestu. Bolje je pravilno prosvetliti adolescente. U posebnim slučajevima, kada je, na primer, odnos roditelja i mladog adolescenta pogođenog celijakijom težak, psiholog bi mogao da se umeša. Problemi u adolescenciji su obično privremeni i ne isključuju mogućnost da se vremenom razvije „normalan” život sa celijakijom.

 Nema potrebe da se osećate odbačenim zbog celijakije

 Nema potrebe da se osećate odbačenim zbog celijakije

Samo zato što morate da jedete drugačije, ne znači da ste drugačiji. Uvek to imajte na umu. Ako se osećate usamljeno, najbolje je da porazgovarate sa drugim ljudima koji su u istoj situaciji i koji imaju iste probleme. Radikalna promena normalnih navika u ishrani za one koji su pogođeni ogroman je izazov, posebno na početku, tako da se često osećaju oštećenim u svom socijalnom okruženju.
Možete pronaći srodne duše s kojima možete razmenjivati ideje u raznim grupama na temu celijakije, na društvenim mrežama ili ovde, u našem Schär klubu.

 A šta je sa nedostatkom hranljivih sastojaka u dijeti bez glutena?

 A šta je sa nedostatkom hranljivih sastojaka u dijeti bez glutena?

Ne, to nije slučaj sa uravnoteženom ishranom . Neophodno je stručno i detaljno savetovanje o ishrani, a mogu se izvršiti i odgovarajuće analize krvi kako bi se utvrdili svi nedostaci nakon dijagnoze. Cilj tretmana bezglutenskom dijetom je da se izbegne nedostatak hranljivih sastojaka. Treba obratiti pažnju na apsorpciju gvožđa, folata i kalcijuma, nedostatak vitamina rastvorljivih u masti (zbog klasične malapsorpcije masti) i nedostatak fosfora i vitamina D zbog slabog unosa mleka i mlečnih proizvoda (uz dodatnu netoleranciju na laktozu).

 Mono- i digliceridi masnih kiselina u proizvodima kompanije Schär

 Mono- i digliceridi masnih kiselina u proizvodima kompanije Schär

Mono- i digliceridi masnih kiselina koje koristimo kao emulgatore biljnog su porekla. To su emulgatori koji se mogu koristiti kao aditivi za hranu u EU. Svi su prirodnog porekla i dokazano je u svim dostupnim naučnim studijama da ne predstavljaju rizik po zdravlje. Ako bilo koji od naših proizvoda sadrži meso ili životinjske derivate, to će biti navedeno na spisku sastojaka.

 Putovanje bez glutena

 Putovanje bez glutena

Putovanje bez glutena zahteva malo pripreme: ako možete da birate gde putujete, pogledajte našu veb-stranicu  i pronađite odgovarajuću destinaciju. Ovde možete pronaći spisak restorana ili picerija koje nude proizvode bez glutena u raznim zemljama i potražiti smeštaj i mogućnosti kupovine. Ako na putovanju imate internet, možete spontano potražiti na www.schär.com mesta gde možete kupiti proizvode bez glutena u svojoj blizini. Dobra je ideja da pre odlaska preuzmete odgovarajuću aplikaciju. Da biste u svakom slučaju imali nešto sa sobom kada nema supermarketa u blizini, predlažemo da ponesete dovoljno grickalica sa sobom.

 Koji su pozitivni efekti bezglutenske dijete?

 Koji su pozitivni efekti bezglutenske dijete?

Simptomi nestaju
Simptomi nestaju, vrednosti utvrđene serološkim pregledima i sluzokoža tankog creva se vraćaju u normalu. Za one koji su pogođeni celijakijom sa tipičnim simptomima, rezultati dijete bez glutena su odmah primetni: za samo nekoliko dana apetit se poboljšava kao i opšte stanje, dijareja nestaje, rast dece se normalizuje. Čak se i mogući simptomi nedostatka, poput smanjene mineralizacije kostiju ili anemije zbog nedostatka gvožđa, postepeno smiruju. Dijeta bez glutena, posebno ako se započne odmah nakon dijagnoze, smanjuje rizik od dugoročnih zdravstvenih problema. Međutim, ne mogu se u potpunosti isključiti autoimune bolesti povezane sa celijakijom. Jedna od njih je, na primer, Hashimoto tireoiditis, koji se često javlja kod devojčica u pubertetu.

Prednosti bezglutenske dijete
– Sluzokoža tankog creva se vraća u normalu
– Telo apsorbuje hranljive sastojke i koristi ih
– Gubitak kilograma se nadoknađuje
– Opšte stanje se poboljšava
Još pozitivnih efekata bezglutenske dijete možete pronaći ovde.

 Koji su klinički oblici celijakije?

 Koji su klinički oblici celijakije?

Kratak opis kliničkih oblika celijakije

Klasična celijakija
Tipična celijakija razvija se već u ranoj fazi, uglavnom nekoliko meseci nakon prelaska na čvrstu hranu, i pokazuje tipične simptome malapsorpcije bolesti:
– Hronična dijareja
– Gubitak težine i energije
– Gubitak apetita
– Mučnina
– Naduven stomak
– Bolovi u stomaku
– Poremećaj rasta (kod dece)

Simptomatska celijakija
Simptomatska celijakija (ranije poznata kao atipična celijakija) pojavljuje se tek kasnije sa simptomima izvan crevnog područja, kao što su, na primer:
– Zamor
– Anemija zbog nedostatka gvožđa
– Amenoreja (izostanak menstruacije)
– Nedostatak vitamina ili mineralnih soli
– Povećanje hepatičnih transaminaza
– Rekurentni bolovi u stomaku
– Hipoplazija (nedovoljno formiranje) zubne gleđi
– Dermatitis Herpetiformis (Duringova bolest)
– Poremećaj rasta tokom školskog uzrasta

Supklinička celijakija
Međutim, kod supkliničke celijakije (ranije poznata kao tiha celijakija), nema posebnih simptoma: vrlo često se dijagnostikuje kod ljudi višeg rizika; to su, na primer, članovi porodice osobe koja pati od bolesti ili dijabetičari, kojima je slučajno dijagnostikovana tokom serološkog pregleda kroz prisustvo pozitivnih antitela U većini slučajeva simptomi su samo naizgled skriveni, a, u stvarnosti, sa početkom dijete bez glutena, primećuje se i poboljšanje telesnih i mentalnih performansi.

Potencijalna celijakija
Ti slučajevi se dijagnostikuju kao potencijalna (prethodno latentna) celijakija gde je biopsija creva neupadljiva, ali se u krvi nalaze tipična antitela. Kod ljudi koji imaju ovaj oblik celijakije, tanko crevo može pretrpeti ozbiljna oštećenja ako se osoba ne pridržava dijete bez glutena. Često se celijakija dijagnostikuje kod osoba koje pate od autoimune bolesti, posebno dijabetesa tipa 1 i tireoiditisa (upale štitne žlezde), kao i sindroma poput Daunovog, Tarnerovog ili Vilijamsovog sindroma ili kod osoba koje pate od nedostatka lgA.

 Šta se dešava ako osobe koje nemaju celijakiju jedu hranu bez glutena?

 Šta se dešava ako osobe koje nemaju celijakiju jedu hranu bez glutena?

Ništa se ne dešava. Ne čini nikakvu štetu, ali takođe ne pomaže ni na koji način. A uz to dobijate manje kolača, pice ili hleba. Možete da delite sa svima, ali ostali ne mogu da dele sa vama.

 Šta je celijakija?

 Šta je celijakija?

Celijakija je trajna netolerancija glutena.

Gluten je protein koji se javlja u vrstama žitarica kao što su pšenica, ječam, spelta, raž, kamut i tritikale. Kod dece i odraslih sa ovom specifičnom genetskom predispozicijom, unos hrane koja sadrži gluten ili one koja sadrži tragove glutena dovodi do imune reakcije u crevima sa naknadnim hroničnim zapaljenjem i smanjenjem resica (atrofija). Razni simptomi  mogu se pojaviti kod celijakije.  Sluzokoža tankog creva je obložena resicama i mikroresicama, koje služe povećanju površine i apsorpciji hranljivih sastojaka. Kod osoba pogođenih celijakijom, resice tankog creva i mikroresice smanjuju se toliko da gotovo nestaju, i tako oštećuju sluzokožu tankog creva. Izravnavanjem sluzokože može se apsorbovati manje ili nimalo hranljivih sastojaka (proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i mineralne soli).  Posledice su neuhranjenost i simptomi nedostatka. Celijakija ili, tačnije, netolerancija na gluten jedna je od najrasprostranjenijih netolerancija širom sveta. U zemljama u kojima veliki deo stanovništva dolazi iz Evrope (Evropa, Severna i Južna Amerika, Australija) procenjuje se da svaka stota osoba boluje od celijakije. Sličan procenat odnosi se na zemlje u razvoju u Severnoj Africi, na Bliskom Istoku i u Indiji, gde se stanovništvo uglavnom hrani žitaricama.

 Šta je gluten?

 Šta je gluten?

Gluten je protein koji se javlja u vrstama žitarica kao što su pšenica, ječam, spelta, raž, kamut i tritikale. Gluten ima izuzetno nisku hranljivu vrednost. U osnovi deluje kao lepak koji povezuje pšenično brašno i na taj način omogućava ili pojednostavljuje pečenje hleba.

 U čemu je razlika između alergije na pšenicu i celijakije?

 U čemu je razlika između alergije na pšenicu i celijakije?

Celijakija (tehnički takođe poznata i kao gluten senzitivna enteropatija/spru)

Celijakija je trajna netolerancija organizma prema glutenu. Takođe se može smatrati autoimunom bolešću koju izaziva gluten sadržan u vrstama žitarica kao što su pšenica, spelta, raž, ječam, kuskus i zelena spelta. Pored glutena kao antigena, genetska predispozicija i dodatni delimično nepoznati faktori predstavljaju pretpostavku za razvoj netolerancije na gluten. Celijakija spada u najraširenije hronične bolesti na svetu. U Evropi, Severnoj Africi i oblastima gde je većina stanovništva evropskog porekla (Australija, SAD, Kanada), učestalost celijakije je oko 1%. Jedina naučno odobrena terapija je doživotna stroga dijeta bez glutena.

Alergija na pšenicu
Alergija na pšenicu  je bolest koja izaziva odbrambenu reakciju tela na različite proteine u pšenici. Senzibilizacija putem disajnih puteva udisanjem prašine iz žitarica dovodi do takozvane pekarske astme. Ako, međutim, jedenjem pšenice dođe do senzibilizacije u gastrointestinalnom sistemu, to može dovesti do klasične alergije na hranu tipa lgE.  Kod dece je pšenica jedan od šest glavnih alergena. Kod odraslih se ova alergija javlja ređe, jer u većini slučajeva ponovo nestaje kad deca dostignu školski uzrast. Kao i kod celijakije, jedina efikasna terapija je strogo izbegavanje alergena koji je pokreću, pri čemu, zbog sličnosti alergena, vrlo često ne treba eliminisati samo pšenicu, već i divlju pšenicu, tvrdu pšenicu, sitnu speltu, dvozrnu pšenicu, kamut, divlju speltu, speltu i zelenu speltu.

Kod alergije na pšenicu potrebno je prvenstveno izbegavati pšenicu, dok se kod celijakije sve vrste pšenice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž, spelta, tritikale, dvozrna pšenica, zelena spelta, sitna spelta, bulgur, kuskus) moraju strogo izbegavati.

 U čemu je razlika između svežeg kvasca, suvog kvasca i praška za pecivo?

 U čemu je razlika između svežeg kvasca, suvog kvasca i praška za pecivo?

Kvasac
Za razliku od praška za pecivo, prirodni kvasac je biološkog porekla i u prodavnicama se obično može naći kao sveži ili suvi kvasac. Prirodni kvasac je neophodan da bi se testo za hleb podiglo i najbolje deluje na toploj sobnoj temperaturi, kada je vlažan i kada ima dovoljno kiseonika. Sveži kvasac ima kratak rok upotrebe i zato se mora čuvati na hladnom i suvom mestu. Međutim, suvi kvasac je dugotrajan i može se mešati direktno sa brašnom. S druge strane, sveži kvasac prethodno treba rastvoriti u mlakoj vodi ili mleku. Prirodni kvasac deluje pre pečenja, zato je važno ostaviti testo da odstoji pre pečenja. Prirodni kvasac, uzgajan na melasi, uglavnom ne sadrži gluten; vrste kvasca uzgajanih na drugim hranljivim sastojcima (zob, pivski kvasac) treba izbegavati kod celijakije. U svojim proizvodima koristimo prirodni kvasac tipa „Saccharomyces cerevisiae”, poznat i kao „pivski kvasac“ ili industrijski kvasac, koji ne sadrži gluten.
Sledeći proizvodi iz našeg asortimana proizvode se bez kvasca:
· Wraps
· Bisc’Or
· Choco Chip Cookies
· Chocolate O´s
· Orangino
· Mini Butterkeks – Petit beurre
· Savoiardi
· Chocolix
· Fruit Bar
· Muffins Choco
· Pausa Ciok
· Fusilli
· Farina
· Mix B – Bread Mix
· Mix C – Mix Pâtisserie
· Mix It! Universal
· Milly Magic
BIO:
· Apple Bisco
· Choco Bisco
· Madeleines Classic
· Madeleines Choco

Imajte na umu da u bilo kom trenutku može doći do promena recepata i da indikacije važe samo do sledeće promene recepture!

Prašak za pecivo
Za razliku od prirodnog kvasca, prašak za pecivo se koristi za vrste testa sa visokim sadržajem masti i šećera. Otuda je prašak za pecivo sredstvo za pečenje hemijskog porekla (natrijum bikarbonat kao vektor za ugljen-dioksid i kiseline ili kisela so za proizvodnju CO2). Prašak za pecivo mora se prosejati zajedno sa normalnim brašnom koje se dodaje u testo. Za razliku od prirodnog kvasca, prašak za pecivo deluje tokom procesa pečenja. Prašak za pecivo takođe može sadržati skrob, pa obratite pažnju na naznačene sastojke. Ako sumnjate, bolje je da ga ne koristite!

Šta je nalepnica za svežinu?

Šta je nalepnica za svežinu?

Nalepnica za svežinu je mala lepljiva nalepnica koja se lepi na ambalažu. Kiseonik dovodi do oksidativnih reakcija i jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane. Nalepnica za svežinu apsorbuje kiseonik sadržan u preostalom vazduhu u pakovanju i time produžava rok upotrebe proizvoda na prirodan način i duže ga održava svežim. Na ovaj način naš hleb ima ukus sveže pečenog čak i bez veštačkih konzervansa.

 O čemu se radi u paketu dobrodošlice kompanije Schär?

 O čemu se radi u paketu dobrodošlice kompanije Schär?

Da bismo novodijagnostikovanim potrošačima olakšali početak dijete bez glutena, nudimo paket dobrodošlice koji sadrži mali izbor proizvoda i informativne materijale.
Da biste dobili paket, zatražite karticu sa kodom od svog nutricioniste. Sledite uputstva na kartici.
Ako vaš lekar ili nutricionista nemaju kartice, zamolite ih da nam pišu ili nas pozovu. Mi ćemo se pobrinuti za ostalo.

 Na šta treba da obratim pažnju u kuhinji?

 Na šta treba da obratim pažnju u kuhinji?

Priprema jela bez glutena na bezbedan način
• Koristite samo sastojke koji sigurno ne sadrže gluten. Spisak prehrambenih proizvoda udruženja za celijakiju može vam pomoći.
• Ne dodirujte hranu rukama prekrivenim brašnom ili neočišćenom kuhinjskom opremom (činije, drvene kašike, sita, šerpe…) koja je došla u kontakt sa hranom koja sadrži gluten
• Hranu stavljajte samo na čiste površine – kao što su radne površine, pleh, posuđe za pečenje ili roštilj). Važno: Kuvanje započnite tek nakon čišćenja.
• Ne koristite ulje koje je prethodno korišćeno za prženje pohovane hrane koja sadrži gluten
• Ne koristite vodu koja je prethodno korišćena za kuvanje testenina koje sadrže gluten
• Na površinama koje su kontaminirane koristite papir za pečenje ili aluminijumsku foliju kao podlogu.
Nije potrebno imati odvojeno posuđe, pribor za jelo, šerpe ili tiganje ili čak odvojenu kuhinju. Dovoljni su odvojeni toster, korpa za hleb i zaseban kutak za odlaganje u kuhinji. Ostalo čini mašina za pranje sudova ili temeljno čišćenje površina.

 Šta činiti kada se posumnja na celijakiju?

 Šta činiti kada se posumnja na celijakiju?

Prilikom simptoma koji ukazuju na celijakiju, obično je dovoljno obaviti serološki pregled kako bi se postavila prva dijagnoza.

Konačna dijagnoza može se postaviti samo biopsijom tankog creva. Tokom biopsije uzimaju se fragmenti tkiva koji se histološki ispituju kako bi se utvrdila potencijalna atrofija resica.

Serološki pregledi
Serološki pregledi mogu potvrditi sumnju na celijakiju. Ovde se, pre svega, ispituju antitela na transglutaminaze (ATA) kategorije lgA. Ovo je izuzetno pouzdan i rutinski test iz krvi. Jednako značajno, ali ređe je i određivanje antiendomizijskih antitela (EMA). Antiglijadinska antitela (AGA) kategorije lgA i lgG posebno su značajna kod dece mlađe od 3 godine, jer daju jasniji rezultat od ostalih antitela. Izolovana promena samo AGA-lgG nije dovoljna da odredi dijagnozu, osim za decu sa nedostatkom lgA.

Biopsija tankog creva
Pri pozitivnom serološkom rezultatu preporučuje se biopsija tankog creva koja se vrši gastroskopijom. Ako se utvrde pozitivni serološki rezultati, kao i tipične promene u predelu tankog creva (atrofija resica, porast antitela u sluzokoži tankog creva), onda se dijagnoza celijakije može definitivno potvrditi.

Test izdržljivosti
U slučaju sumnje (kada se celijakija ne može jasno dijagnostikovati) neki gastroenterolozi preporučuju ponovno uvođenje glutena u ishranu, nakon dve godine pridržavanja dijete bez glutena, tokom kratkog vremenskog perioda. Dijagnoza se može potvrditi ako se nakon svežeg unosa glutena izazove klinički i bioptički recidiv u roku od nekoliko meseci (u retkim slučajevima posle nekoliko godina). Izloženost glutenu mora se odvijati pod strogim medicinskim nadzorom.

 Kakva će biti vaša prva nedelja bez glutena?

 Kakva će biti vaša prva nedelja bez glutena?

Dijeta bez glutena može da bude zdrava, ukusna i uravnotežena. Zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda od žitarica bez glutena danas je moguća i uravnotežena ishrana za one koji pate od celijakije – naročito jer mnogi proizvodi po prirodi ne sadrže gluten. Sa strogom, bezglutenskom, uravnoteženom ishranom zadovoljeni su zahtevi za hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralnim hranljivim sastojcima. Raznolika ishrana je važna da biste ostali zdravi i u formi. Zdrava dnevna ishrana može se ilustrovati piramidom. Podeljena je u različite slojeve, od kojih svaki sadrži grupu prehrambenih proizvoda. Hranu u donjem sloju piramide (povrće i voće) treba jesti u većim količinama od one u gornjem sloju (masti). Sledećih 10 pravila koje je utvrdilo Nemačko društvo za ishranu (DGE) odnosi se i na one pogođene celijakijom:
1. Jedite raznovrsnu hranu
2. Puno proizvoda od žitarica bez glutena (hleb, testenine, pahuljice od žitarica), kao i žitarica koje po svojoj prirodi ne sadrže gluten, kao što su pirinač, kukuruz, kinoa, amarant, proso i krompir
3. Pet puta dnevno (povrće i voće)
4. Dnevni unos mleka ili mlečnih proizvoda, 1–2 puta nedeljno ribe, 2–3 puta nedeljno mesa, najviše 3 jaja nedeljno (uključujući i prerađena) – uvek birajte opciju sa nižim procentom masti
5. Ne previše masti i masne hrane (60g – 80 g masti dnevno), po mogućnosti biljnih masti (maslinovo ulje, ulje repice, ulje od semena bundeve ili suncokretovo ulje)
6. Šećer i so umereno (jodirana so sa fluorom)
7. Puno tečnosti (1–2 litra dnevno), vode, nezaslađenih biljnih čajeva, razblaženih sokova
8. Pripremite hranu na ukusan i nežan način (para umesto ključanja, roštilj umesto pečenja, koristite nelepljive tiganje)
9. Ne žurite dok jedete i uživajte u hrani
10. Pazite na težinu i dovoljno se krećite

Naši predlozi za meni  olakšavaju prve korake u ishrani bez glutena. Jela se lako pripremaju i mogu se koristiti po želji, prema ukusu ili preferencijama, kao osnova za druga jela. Postoje i brojne knjige recepata za jela bez glutena. Pustite mašti na volju u kuhinji!

 Kada nestaju simptomi nakon postavljanja dijagnoze netolerancije na gluten?

 Kada nestaju simptomi nakon postavljanja dijagnoze netolerancije na gluten?

Kod većine pacijenata sa celijakijom simptomi uglavnom odmah nestanu čim se pređe na dijetu bez glutena.  Ostali pacijenti primećuju izrazito kliničko poboljšanje simptoma u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Samo u retkim slučajevima simptomi nestaju tek nakon godinu dana.

 Odakle dolaze sirovine za proizvode kompanije Schär?

 Odakle dolaze sirovine za proizvode kompanije Schär?

Naše sirovine nabavljamo iz sledećih zemalja:
Ovas: Severna Evropa
Proso: Italija i Austrija
Pirinač: Italija i Španija
Sirak: Italija
Kukuruz: Italija i Austrija
Heljda: Poljska
Soja: brašno, mekinje i pahuljice su iz zemalja EU.

 Zašto su proizvodi bez glutena skuplji od onih koji sadrže gluten?

 Zašto su proizvodi bez glutena skuplji od onih koji sadrže gluten?

Cena proizvoda zavisi od ponude i potražnje. Tržište dijetetskih proizvoda bez glutena, u poređenju sa „normalnim” proizvodima od žitarica koji sadrže gluten i koji se proizvode za širu populaciju, malo je. Ipak, viša cena ovih proizvoda prevashodno proističe iz složenog oblika proizvodnje. Komisija za Codex Alimentarius je 2008. postavila novu graničnu vrednost za hranu bez glutena. Takvi proizvodi u skladu s tim mogu da sadrže najviše 20 ppm (20 mg/100 g, ppm = delovi na milion). Ove zakonske vrednosti praga glutena zahtevaju izuzetno strogo praćenje i posebne mere predostrožnosti za isporuku, proizvodnju i pakovanje prehrambenih proizvoda. Međutim, samo takvi strogi sistemi osiguranja kvaliteta garantuju visoku bezbednost proizvoda. Sirovine i proizvedeni proizvodi kontinuirano podležu inspekciji i ispitivanju u pogledu svog sadržaja glutena i drugih alergena. Proizvodnja visokokvalitetne i pouzdano bezglutenske hrane potpuno je automatizovana i obavlja se uz pomoć najsavremenije tehnologije.
Pirinač, a takođe i kukuruz, sirovine koje se uglavnom koriste u hrani bez glutena umesto pšenice, jesu i skuplji od pšenice.

 Da li će se vremenom pojaviti „tableta” protiv celijakije?

 Da li će se vremenom pojaviti „tableta” protiv celijakije?

Alternativne terapije

Terapijski uslov u lečenju celijakije je bezglutenska dijeta i tako će ostati još neko vreme. Uprkos aktivnom istraživačkom radu i uzbudljivim novim pristupima, nijedna alternativna terapija još uvek nije spremna za tržište.
Do sada je jedna od najnaprednijih terapija dodatak pod nazivom Larazotid, koji smanjuje propustljivost sluzokože tankog creva i istovremeno apsorpciju glutena. Ovo može pomoći da se stvari stave pod kontrolu onim pacijentima koji imaju potvrđenu celijakiju i još uvek imaju neke preostale simptome uprkos ishrani bez glutena. Međutim, ovaj dodatak nije pogodan kao alternativa dijeti bez glutena.

Uzbudljivo deluju i istraživanja u vezi sa vakcinacijom protiv celijakije, tačnije hipersenzibilizujućom vakcinacijom protiv alergija na proteine iz glutena. Trenutno se vakcine ispituju u kliničkom ispitivanju. Pitanje je da li će nakon takve hipersenzibilizacije pacijenti sa celijakijom morati više da se pridržavaju dijete bez glutena.

Drugi pristup je pospešivanje smanjenja glutena putem enzima u obliku tableta. Enzimi, u stvari, mogu da istroše gluten iz hrane u fragmentima, što tada ne izaziva imunološku reakciju. Međutim, takvi dodaci ne dovode do potpunog uklanjanja glutena iz hrane, tako da je ovaj pristup kao tretman za celijakiju neprikladan. Nije jasno da li bi druge bolesti povezane sa glutenom mogle imati koristi od takvih enzima, ali je ipak moguća njihova upotreba kod osetljivosti na gluten. Enzimi za smanjenje glutena prodaju se kao dodaci ishrani, ali nedostaju klinička ispitivanja koja opravdavaju preporuke.

Biogenetika
Takođe je zanimljivo posmatrati razvoj genetski modifikovane pšenice koja ne sadrži gluten. U epruvetama su ove genetske modifikacije već prilično napredne. Međutim, ograničavajući faktor je što se – iako ova pšenica ne sadrži alfa-glijadin, centralnu komponentu glutena – imunološka reakcija i dalje smanjuje samo za 85%. Ovo ne bi bilo dovoljno za lečenje celijakije. Takva pšenica sa smanjenim glutenom još uvek nije dostupna.