Schär | glutenfree Products - Kuhinja bez glutena

Kuhinja bez glutena

Svet Proizvoda U kuhinji

Ako počinjete da se pridržavate dijete bez glutena, nabavka hrane bez glutena je pola bitke – druga polovina je sprečavanje unakrsne kontaminacije glutenom u kući, a posebno u kuhinji koja se koristi i za pripremu jela koja sadrže gluten.

Ako imate celijakiju, od vitalne je važnosti da svoju hranu – a time i opremu za kuvanje i posude za skladištenje – držite odvojeno od glutena i bez kontaminacije glutenom. Čak i mali trag glutena može izazvati simptome i oštetiti sluznicu tankog creva ako imate celijakiju.

Sakupili smo nekoliko vrhunskih saveta o tome kako da svoju kuhinju vodite bez glutena i izbegnete unakrsnu kontaminaciju:

Kako da učinite svoju kuhinju bez glutena?

Prvo, uverite se da ste čisti, da ste oprali ruke i da vaša odeća i kosa nisu bili u kontaminiranom okruženju kao što je picerija ili pekara gde sitne čestice brašna mogu ostati u vazduhu satima.

Ako vaše domaćinstvo nije potpuno bez glutena, idealna situacija je da imate prostor koji je isključivo za pripremu jela bez glutena. Očistiti kuhinjsku površinu od svih tragova glutena nije nemoguće, ali je izazov svakodnevno dostići savršenstvo. Što se tiče opreme za kuvanje i serviranje, opet je lakše ako imate poseban set za pripremu hrane bez glutena. Ako koristite šerpe i pribor za hranu bez glutena i hranu koja sadrži gluten, morate da se uverite da su pravilno oprani između upotrebe. Neka oprema, kao što su daske za sečenje, tosteri i druge mašine (pogledajte Kuhinjski pribor za kuvanje bez glutena ispod) nikada ne bi trebalo da se deli između korisnika koji jedu bez glutena i korisnika koji jedu gluten.

Kada je u pitanju skladištenje hrane, opet bi optimalna situacija bila da postoje odvojeni ormari i skladišni prostori. Međutim, može biti neizbežno da dođe do nekog deljenja, na primer u frižideru. U ovom slučaju, ključ je da koristite više police za hranu bez glutena kako biste izbegli padanje kontaminirranih čestica koje sadrže gluten. Obavezno zamotajte ili čuvajte svu hranu bez glutena u čistim kontejnerima ili kesama namenjenim isključivo za ovu svrhu.

Bezglutenska pravila u kuhinji

 • Obrišite površine nakon pripreme hrane koja sadrži gluten
 • Koristite posebne krpe za čišćenje površina
 • Vodite računa da očistite mesta koja dodirujete često rukama, kao što je ručka na vratima frižidera
 • Operite ruke pre rukovanja hranom bez glutena
 • Držite odvojene daske za sečenje za pripremu hrane bez glutena
 • Kuvajte hranu bez glutena u odvojenim loncima i tiganjima i poslužite ih sa odvojenim priborom – ili operite izuzetno temeljno između različitih upotreba
 • Koristite posebne posude za puter, džem, itd. jer noževi mogu preneti kontaminirane mrvice
 • Koristite poseban toster ili kese za toster za hleb bez glutena
 • Ne delite aparate za vafle ili roštilje, jer ih je veoma teško potpuno očistiti
 • Ne pržite hranu bez glutena u ulju koje je korišćeno za prženje druge hrane
 • Nemojte ponovo koristiti vodu koja je korišćena za kuvanje hrane koja sadrži gluten, kao što je testenina
 • Čuvajte hranu bez glutena u vrećama ili kontejnerima koji se mogu ponovo zatvoriti
 • Nemojte mešati hranu bez glutena i drugu hranu u rerni sa konvekcijom ili ventilatorom jer cirkulišući vazduh može da raznese čestice i da dovede do unakrsne kontaminacije
 • Ne delite krpe, rukavice za rernu, kecelje itd. sa nekim ko kuva sa glutenom

Kuhinjski pribor za kuvanje bez glutena

Još jednom, idealna situacija je da imate čitav set opreme i pribora za pripremu hrane bez glutena, kako bi svi bili malo opušteniji. Međutim, neku opremu je lakše očistiti i potpuno osloboditi kontaminacije glutenom od druge. Glatka metalna šerpa ili staklena posuda za serviranje mogu se prilično lako očistiti, ali druge predmete kao što je rešetka je mnogo teže potpuno očistiti nakon upotrebe hleba koji sadrži gluten, na primer. Zasebna daska za sečenje „bez glutena“ je apsolutni minimalni zahtev. Oklagije i drugi drveni pribor takođe je najbolje čuvati samo za upotrebu „bez glutena“.

Neke mašine po svojoj prirodi akumuliraju mrvice i čestice, koje se ne mogu zajednički koristiti. Ovo je očigledno slučaj za tostere i mlin za žito koje možete koristiti za pravljenje sopstvenog brašna bez glutena. Takođe vodite računa o mašinama za preradu hrane, od kojih se neke lakše čiste od drugih.