Schär | glutenfree Products - Bezglutenski roštilj

Bezglutenski roštilj

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Uz naše savete i praktične recepte, ništa vam neće stati na put do ukusnog roštilja bez glutena!

Ni jedno leto nije potpuno bez ukusnog roštilja, a sve više nas uključuje ribu i povrće u svoja jela s roštilja. Naravno, slaganje prave mešavine priloga poput salata, umaka i hleba jednako je važno kao i uvek.

Meso i riba

Nije važno pripremate li govedinu, svinjetinu ili piletinu, vole li vaši gosti odrezak, kobasice ili pileće ražnjiće … meso je sastavni dio svih roštilja. Osnovno pravilo u slučaju celijakije, netolerancije na gluten i alergije na pšenicu je sledeće: Budite oprezni kada koristite unapred marinirane opcije zato što uvek postoji rizik od kontaminacije glutenom koji može biti deo marinade.

Meso i ribu treba kupiti sveže, a začiniti ih kod kuće. Kada birate kobasice, imajte na umu da one često mogu sadržati gluten, zato je potrebno dodatno proveriti s proizvođačem da li su 100% bez glutena. Kako biste izbegli kontaminaciju hranom sa roštilja koja sadrži gluten, preporučuje se da koristite aluminijumske posude, kao i odvojenu rešetku za roštilj.

Saveti: Za domaće marinade pomešajte ulje zajedno sa začinima po ličnoj želji i pustite meso ili ribu da se marinira nekoliko sati pre pečenja. Kada koristite mešavine začina, imajte na umu da moraju biti označene kao bezglutenske.

Grilovano povrće

Meso nije jedini deo roštilja o kom biste trebali razmišljati. Vegetarijanski ražnjići, kukuruz, sir sa roštilja i pečeni krompir takođe su vrlo popularni. Čak i ako nema mesa, morate zapamtiti: Domaća izrada zagarantovano je bez glutena. Povrće poput paprike, luka, tikvica i patlidžana posebno je pogodno za ražnjiće i može se začiniti prema vašem ukusu. Pečeni krompir treba prethodno pripremiti, staviti na roštilj na kratko ili u žar na par minuta. Kada se koriste tofu kobasice itd., postoji povećani rizik od kontaminacije. Iz tog razloga uvek pazite da koristite proizvode koji su označeni kao bezglutenski.

Saveti: Za domaći sir s roštilja, stavite jednu krišku feta sira na komad aluminijumske folije, poprskajte je maslinovim uljem, dodajte začine i sušeni paradajz pa čvrsto zatvorite.

 

Bezglutenski prilozi

Salate

Salate su klasični prilog jelu s roštilja i postoji mnogo recepata bez glutena. Ljubitelji salate s testeninom trebali bi probati Schär testeninu bez glutena. Puno je različitih načina za pripremu salate od krompira, ali bez obzira na to je li to s majonezom, sirćetom ili uljem, imajte na umu da je domaća izrada najbolji način da budete sigurni da ne sadrži gluten. Takođe je važno da sve ostale priloge pravite sami.

Saveti: Kako biste napravili laganu salatu od testenine apsolutno bezglutenski, pomešajte testeninu bez glutena, paradajz, mozzarellu, svež bosiljak, balsamico i ostavite na hladnom mestu.

 

Hleb

Hrskavi baguetti  savršeni su kao prilog roštilju. Schar Baguette i Mini Baguettes savršeni su za posluživanje narezani kao brusketi ili kao domaći baguette sa začinima.

Saveti: Za pripremu baguetta sa začinima napravite nekoliko dijagonalnih rezova u hlebu i napunite ih belim lukom, biberom ili biljnim maslacem prema vašem ličnom ukusu. Okrenite ih nekoliko puta na roštilju kako biste bili sigurni da ne zagore.

 

Umaci

Umaci garantovano ne sadrže gluten ako ih sami pripremite, što treba zapamtiti, jer većina gotovih umaka za roštilj često sadrži pšenični skrob. Takođe je važno uvek pripaziti na etiketu kada koristite proizvode poput kečapa, umaka s curryjem u prahu, umaka sa začinima ili umaka od soje. Jednostavni umak od majoneze, senfa, paste od paradajza, soli i bibera lako se može oplemeniti svežim začinskim biljem, kao što je vlašac, peršun, bosiljak ili majčina dušica, zavisno od vašeg ukusa. Za one koji vole slatko-kiselo, voćni chutney od kajsije ili manga može biti savršen za roštilj. A želite malo ljutine u svom umaku, samo dodajte malo čilija kako biste ga začinili!

Desert

Čak se i poslastice mogu pripremiti na roštilju, na primer voćni ražnjići napravljeni od jagoda, banana i ananasa. Garantovano bez glutena. Trebali biste biti oprezni s gotovim sladoledima, kao i sa prelivima za sladoled. U ovom slučaju predlažemo upotrebu Schärovih proizvoda bez glutena, poput finih biskvita.

Želimo vam uspešan i veseo bezglutenski roštilj!