Schär | glutenfree Products - Razotkriveno 5 najčešćih mitova o  ishrani bez glutena

Razotkriveno 5 najčešćih mitova o ishrani bez glutena

Svet Proizvoda Živeti bez glutena

Otkrijte istinu iza najčešćih zabluda o ishrani bez glutena. Razotkrivamo najveće mitove u vezi sa ishranom bez glutena.

Smatra se da je celijakija počela u vreme prve poljoprivredne revolucije. Ljudska ishrana je počela da se menja, a neka tela su se lakše prilagođavala od drugih.

Iako je postojanje celijakije bilo poznato, njen pravi pokretač – gluten – nije identifikovan sve do Drugog svetskog rata kada je holandski pedijatar Willem Karel Dicke primetio pad smrtnosti od celijakije tokom gladi u Holandiji. Dr Dicke je nastavio da razvija ishranu bez pšenice i, inspirisan njegovim istraživanjem, engleski medicinski tim je otkrio gluten kao okidač za celijakiju ranih 1950-ih. Celijakija je prepoznata kao autoimuna bolest u drugoj polovini 20. veka i dijeta bez glutena postala je prihvaćena kao primarni oblik lečenja.

Zbog toga je početkom 21. veka došlo do dijetetske revolucije u kojoj su određene namirnice, hranljive materije i obrasci ishrane demonizovani – među njima i gluten. Postoji mnogo dezinformacija o glutenu i ishrani bez glutena.

Evo istine iza mitova…

Mit #1: Dijeta bez glutena je sama po sebi zdravija od drugih dijeta.

Činjenica: Dijeta bez glutena je upravo ono što zvuči – dijeta iz koje je gluten isključen. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, i okidač je celijakije.

Iako je tačno da je dijeta bez glutena jedini efikasan oblik lečenja za osobe sa celijakijom, osetljivošću na gluten i drugim stanjima posredovanim glutenom, ova vrsta ishrane nije nužno zdravija za opštu populaciju. Zdrava ishrana je određena ukupnim izborom hrane koju pojedinac pravi.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, komercijalna hrana bez glutena postala je sve dostupnija. Sasvim je moguće sprovoditi dijetu bez glutena na osnovu upakovane hrane, ali ova hrana može biti bogata mastima, šećerom i kalorijama kao i ona hrana koja sadrži gluten. Zbog toga je važno da se pridržavate ishrane bez glutena koja je dobro zaokružena i koja uključuje prirodnu hranu bez glutena kao što su voće, povrće i nemasno meso.

Mit #2: Dijeta bez glutena je dobra za gubitak težine.

Činjenica: Baš kao što dijeta bez glutena nije sama po sebi zdravija od drugih dijeta, uklanjanje hrane koja sadrži gluten iz vaših navika u ishrani nije nužno formula za gubitak težine.

Dijete za mršavljenje su uglavnom zasnovane na ishrani i sadržajem kalorija kao prioritetima. Niskokalorična hrana bogata hranljivim sastojcima je često osnova dijete koja promoviše gubitak težine – to obično uključuje hranu poput voća, povrća i nemasnih proteina. Integralne žitarice se takođe često nalaze u ovim dijetama, tako da gluten nije automatski isključen.

Jednostavna zamena hrane koja sadrži gluten poput testenine ili hleba sa alternativama bez glutena ne mora nužno da promeni sastav hranljivih materija ili sadržaj kalorija na bolje.

Mit #3: Malo glutena neće škoditi.

Činjenica: Individualna osetljivost na gluten varira među osobama sa celijakijom i netolerancijom na gluten. Međutim, samo zato što pojedinac ne doživljava fizičke simptome nakon konzumiranja male količine glutena, ne znači da ne čini štetu.

Celijakija je autoimuna bolest izazvana glutenom. Dok mnogi pojedinci doživljavaju primetne fizičke simptome, prave posledice celijakije javljaju se na ćelijskom nivou. Čak i najmanji trag glutena može izazvati oštećenje ćelija u tankom crevu osobe sa celijakijom. Zbog toga je toliko važno da osobe sa celijakijom izbegavaju unakrsnu kontaminaciju.

Dok je osetljivost na gluten koja nije celijakija – koja se ponekad naziva intolerancija na gluten – slabije shvaćena od celijakije, čini se da neki pojedinci mogu da tolerišu male količine glutena. Međutim, pošto se stanje još uvek proučava, možda bi bilo bollje za ove osobe da izbegavaju i tragove glutena.

Mit #4: Dijeta bez glutena je bezukusna i dosadna.

Činjenica: Jedini uslov za ishranu bez glutena je da ne sadrži gluten. Iako se mnoge moderne namirnice prave od pšeničnog brašna i drugih sastojaka koji sadrže gluten, još uvek postoji mnogo raznovrsnosti u kojima možete uživati.

Raznolikost je začin života, a svaku dijetu možete učiniti zanimljivijom ako unesete malo kreativnosti. Kulinarske knjige, blogovi i časopisi bez glutena odličan su način da izgradite svoj repertoar recepata bez glutena. Osim toga, sa mešavinama višenamenskog brašna bez glutena, lako je pretvoriti obične recepte na bazi pšenice u zamene bez glutena.

Iako je važno da bilo koju ishranu utemeljite na bazi hrane kao što je sveže voće, meso i povrće, komercijalna pakovana hrana bez glutena nudi pogodnost kada vam je potrebna. Skladištenje hleba, testenine i grickalica bez glutena osigurava da ćete uvek imati bezbedne opcije za hranu, čak i kada žurite da pripremite nešto za jelo.

Mit #5: Skupo je pratiti dijetu bez glutena.

Činjenica: Osnovnih namirnica bez glutena kao što je hleb obično su skuplje od njihovih alternativa koje sadrže gluten, istina je. Ali svaka dijeta može postati skupa ako je bazirate na gotovoj hrani.

Uopšteno govoreći, mit je da je zdrava ishrana skupa. Koliko ćete potrošiti na hranu zavisi isključivo od vas, bez obzira da li pratite dijetu bez glutena ili ne. Kupovinom na popustima, razvojem nedeljnog plana obroka i kupovinom na veliko, možete učiniti bilo koju dijetu pristupačnijom.

Uz pravilno planiranje, dovoljno je jednostavno izgraditi ishranu na hrani bez glutena poput voća, povrća, integralnih žitarica i proteina. Imati pri ruci neku gotovu hranu bez glutena je dobra ideja, ali ne morate da punite svoju ostavu skupom upakovanom robom.

Novi ste u dijeti bez glutena i niste sigurni odakle da počnete? Pronađite recepte, savete o načinu života i informacije bez glutena na Schaer.com.